Homoparit: Miksi rakkautemme ei ole yhtä arvokasta kuin muiden?

Eduskunnan lakivaliokunta päätti viime keskiviikkona äänin 9-8, ettei se käsittele lakialoitetta sukupuolineutraalin avioliiton sallimisesta. Seuraavaksi tasa-arvoista avioliittolakia yritetään ajaa läpi kansalaisaloitteena.

STT kysyi neljältä pariskunnalta, minkälaisia ajatuksia lakimuutoksen torjuminen on herättänyt.

"Autoja rekisteröidään, ei ihmissuhteita"

Henkilökohtainen hyökkäys. Näin Minttu Ågren kuvaa tunnetta, joka heräsi, kun hän kuuli uutisen lakivaliokunnan päätöksestä. Ågrenin ja hänen kihlattunsa Siru Sirénin kohdalla päätös tarkoittaa sitä, että ainakaan toistaiseksi he eivät voi ryhtyä suunnittelemaan häitään lain edessä tasa-arvoisina kansalaisina.

– Rekisteröity parisuhde ei tunnu samanarvoiselta kuin avioliitto. Autoja rekisteröidään, ei ihmissuhteita, Ågren sanoo.

Pari aikoo silti tyytyä rekisteröintiin, jos lakimuutos ei tapahdu lähitulevaisuudessakaan. Kumpikaan ei ymmärrä, miksi niin monet eivät halua tunnustaa heidän rakkauttaan yhtä arvokkaaksi kuin muiden.

– Meillä on yhteinen asunto, auto ja koira, ihan samanlaista perhe-elämää tässä vietetään kuin muutkin, Sirén sanoo.

Mielessä mahdollisuus avioliittoon

Mikko Kivinen ja Jaakko Vuorela ovat seuranneet tasa-arvoisesta avioliittolaista käytyä keskustelua etupäässä netissä. Miehet kertovat, että heille on jäänyt puheenvuoroista pääasiassa positiivinen kuva.

– Tosi mukava huomata, että osa niistäkin, joita laki ei koskisi, ovat sitä tukeneet. Toisaalta moni näyttää haluavan sanella toisten ihmisten elämää ja arvottaa jonkun rakkauden toista arvokkaammaksi, Kivinen sanoo.

Helsingissä asuva pariskunta ei ole harkinnut parisuhteensa rekisteröintiä eli "b-luokan avioliittoa", kuten Kivinen asian ilmaisee. Ja vaikkei naimisiinmeno vielä polttele mielessä, he haluaisivat, että siihen olisi tulevaisuudessa mahdollisuus.

Juuri nyt odotamme lakimuutosta ennen kaikkea muutamien tuttavien tilanteen takia.

Naapureiden malli ei kelvannut

Kun lakialoitteen eteneminen tyssäsi lakivaliokunnan äänestykseen, Esmeray Kuitunen oli pettynyt, muttei yllättynyt.

– Vaikken luottanut asian etenemiseen, tuli surullinen olo, että tällaisessa maassako me eletään. Naapurimaissa ja muuallakin Euroopassa nämä asiat on saatu etenemään, Kuitunen kertoo.

Kuitunen ja hänen kumppaninsa Katri Jauhiainen haluaisivat jonakin päivänä naimisiin. Sen jälkeen olisi aina helppo vastata, kun joku kysyisi parisuhdetilanteesta.

– Vaikka moni puhuu rekisteröidystä parisuhteestakin avioliittona, se ei vain ole sama asia.

Sairauskohtaus muutti mielen

Sami Hilvo ja Marek Stefanski olivat aluksi ehdottomasti sitä mieltä, että he eivät rekisteröisi parisuhdettaan. Pari halusi odottaa, että suhde voitaisiin virallistaa avioliiton kautta. Mieli kuitenkin muuttui, kun Hilvo sairastui vakavasti kesken lentomatkan viime syksynä.

– Tajusimme, että meillä on pakko olla virallinen todistus siitä, että olemme toistemme lähimmät omaiset, Hilvo kertoo.

Avioliittolain muutos olisi pariskunnan mielestä tärkeää juuri tasa-arvokysymysten takia. Hilvo uskoo, että lainsäädännön avulla voidaan vaikuttaa myös asenneilmastoon.

– Jo rekisteröityjen parisuhteiden kirjaaminen lakiin muutti asenteita hyvään suuntaan.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat