Homoliittojen siunaamisen kannatus kasvanut

Homokysymykset hiertävät yhä kirkossa. Kansa kuitenkin suhtautuu homo- ja lesboliittoihin aiempaa suvaitsevaisemmin.

Vuonna 2002 voimaan tullut parisuhdelaki herättää yhä närää ja hämmennystä Suomen luterilaisen kirkon piirissä. Kysymykset muun muassa siitä, voiko samaa sukupuolta olevan kanssa parisuhteessa elävä toimia kirkon työntekijänä tai voidaanko homo- tai lesboparisuhteen siunaustoimitus järjestää, ovat yhä vailla kirkon kantaa.

Kysymysten ratkaisuun haettiin tänään neuvoja kaksipäiväisessä Kirkon parisuhdeseminaarissa Helsingissä, johon osallistuivat hiippakuntien ja kirkkohallitusten edustajat sekä piispat.

Seminaarissa kuultiin tällä kertaa muiden muassa psykiatria, erikoislääkäriä, perheneuvojaa sekä hallinto-oikeustuomaria, joiden näkemysten avulla seminaarin koolle kutsunut työryhmä ja kirkon edustajat syvensivät näkemyksiään homoseksuaalisuudesta. Muun muassa näiden keskustelujen avulla piispainkokouksen asettaman työryhmän on määrä valmistella piispainkokouksen kannanottoa parisuhdelain seurauksiin kirkossa.

Suomalaisten suhtautuminen myönteisempää

Keskustelujen päähuomion vei kuitenkin Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisema kysely, jonka mukaan suomalaiset suhtautuvat homoliittojen kirkolliseen siunaamisen entistä myönteisemmin.

MDC Risc Internationalilla teetetyn kyselyn mukaan 40 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että rekisteröidyille homo- ja lesbosuhteille pitäisi saada kirkollinen siunaus. Homo- ja lesboliittojen kirkollista siunaamista vastustaa tutkimuksen mukaan 45 prosenttia suomalaisista. Viisi vuotta sitten homoparien kirkollista siunaamista kannatti vain kolmannes suomalaisista.

Reilusti yli puolet vastanneista katsoi lisäksi homoseksuaalisuuden hyväksyttäväksi ilmiöksi ja lähes saman verran koki homoseksuaalisessa parisuhteessa elämisen hyväksyttäväksi.

Myönteisimmin homoseksuaalisiin suhteisiin ja homoliittojen kirkolliseen siunaamiseen suhtautuvat tutkimuksen mukaan naiset, nuoret ja pääkaupunkilaiset.

Kirkko: Aihe vaikea maailmanlaajuisesti

Tuoreen kyselyn mukaan kansan mielipide on siis muuttunut suvaitsevaisempaan suuntaan. Kirkko painottaa ettei gallup voi kuitenkaan antaa valmista ratkaisumallia vaikeaan asiaan.

-Täytyy muistaa, että vastustajia on yhä paljon. Kirkko ei tee päätöksiä gallupkyselyjen perusteella, siksi meillä on esimerkiksi nämä seminaarit, arkkipiispa Jukka Paarma sanoo.

Paarma myös painotti, ettei Suomi ole ainoa maa, jonka kirkoissa keskustelua homoseksuaalisuudesta käydään.

-Sama keskustelu on käynnissä kansainvälisesti eri kirkoissa, ja se on vaikeaa. Se voi yhdistää tai erottaa kirkkoja, Paarma tiivisti.

Keskustelu kirkon näkemyksistä parisuhdelakiin on jatkunut jo neljättä vuotta verkkaisesti. Työryhmän puheenjohtajan, Espoon hiippakunnan piispa Mikko Heikan mukaan seuraavaksi asian käsittely jalkautetaan hiippakuntiin.

Näiden prosessien jälkeen piispainkokouksen asettama työryhmä antaa mietintönsä piispainkokoukselle ensi vuoden lopulla. Sen jälkeen piispankokous puolestaan luovuttaa lausunnon kirkolliskokoukselle, joka tekee lopulliset linjanvedot.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat