Mainos

Homoliittojen kannatus kasvaa USA:ssa, suuryrityksiä mukana

Samaa sukupuolta olevien avioliitojen kannatus on noussut Yhdysvalloissa. Tuoreiden mielipidemittausten mukaan jo yli puolet amerikkalaisista hyväksyy homoliitot.

Kansalaisten lisäksi homoliittojen tueksi on asettunut myös melkoinen joukko amerikkalaisista suuryrityksistä. Esimerkiksi Apple, Google, Nike, Microsoft, Facebook ja Morgan Stanley ovat vedonneet korkeimpaan oikeuteen liittojen sallimisen puolesta.

Joukossa on mukana myös perinteisten perhearvojen puoltajana pidetty Walt Disney -yhtiö.

Erityisesti huipputekniikkayritysten mukaan homoliittojen kieltäminen vaikeuttaa jo niiden liiketoimintaa.

– Se aiheuttaa meille työnantajina tarpeettomia kuluja ja hallinnollisia ongelmia. Yritystemme arvoista piittaamatta kielto pakottaa meidät kohtelemaan tosia laillisesti vihittyjä työntekijöitä eri tavalla kuin tosia, painotettiin yritysten kirjelmässä.

Yritysten mukaan ristiriidat osavaltioiden ja liittovaltion avioliittolakien välillä käyvät niille kalliiksi ja vaikuttavat myös kilpailukykyyn. Vaikka homoparit saisivat osavaltion sosiaaliedut, niin liittovaltion sosiaalietuja heille ei irtoa, koska homoliittoja ei tunnusteta liitovaltion lainsäädännössä.

Clinton katuu avioliittolakia

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden on määrä kuulla osapuolia maaliskuun lopulla kahdesta homoliittojen tulevaisuutta sivuavasta laista.

Oikeuden pitää päättää, onko Kaliforniassa kansanäänestyksellä voimaan saatettu homoavioliittojen kielto kumottava. Toinen päätös koskee liittovaltion lakia, jossa avioliitto on määritelty eri sukupuolta olevien väliseksi liitoksi.

Korkeimman oikeuden päätöksiä odotetaan myöhään kesällä.

Vuonna 1996 voimaan tullut laki avioliiton suojelusta määritteli avioliiton yksinomaan miehen ja naisen väliseksi. Lain tuolloin allekirjoittanut presidentti Bill Clinton on sanonut katuvansa sitä, että vahvisti lain.

– Tiedän nyt, että laki on enemmän kuin vain tekosyy syrjintään. Se on itsessään syrjivä ja pitäisi kumota, hän totesi Washington Post -lehden mielipidekirjoituksessaan.

Clint Eastwoodkin kannattaa

Homoliittojen puolustajien joukkoon on ilmestynyt myös yllättäviä tahoja: 133 republikaanista kongressiedustajaa on allekirjoittanut avioliittoja puoltavan vetoomuksen.

– Ei ole olemassa lakiin tai tosiseikkoihin perustuvaa syytä kieltää samaa sukupuolta olevilta sama lain tuoma tunnustus kuin eri sukupuolta olevien liitoilta, todettiin korkeimmalle oikeudelle jätetyssä kirjelmässä.

Liittojen puoltajaksi on noussut myös vanhoillisena tunnettu näyttelijälegenda Clint Eastwood.

Presidentti Barack Obama kannattaa avoimesti homoseksuaalien avioliittojen laillistamista. Valkoisen talon kannanoton mukaan liittojen kieltäminen sotii perustuslakia ja sen tasa-arvovaatimuksia vastaan.

Yhdysvaltain osavaltioista yhdeksässä sekä pääkaupungissa Washingtonissa homojen väliset avioliitot on laillistettu. Laillistaminen on lisäksi vireillä myös useissa muissa osavaltioissa.

Osassa osavaltioita homoliitot on kielletty niiden omassa lainsäädännössä.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.