Mainos

Homoliitot yltänevät vaaliteemaksi Yhdysvalloissa

Republikaanit ovat valmiita ottamaan homoliitot yhdeksi vaalivaltikseen Yhdysvalloissa.

Homoliitoista on tulossa mahdollisesti yksi Yhdysvaltain seuraavien vaalien kuumista kiistakysymyksistä. Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi kesällä osavaltioiden sodomian kieltävät lait, ja tämä nosti homoseksuaalien oikeudet jälleen tapetille.

Konservatiiviset päättäjät, presidentti George W. Bush etunenässä, havahtuivat siihen todellisuuteen, että homoliitot saattavat olla pian todellisuutta. Presidentti kiiruhtikin julistamaan, että hän uskoo "avioliiton olevan miehen ja naisen välinen" ja että hän aikoo varmistaa asian lakiteitse. Republikaanit ovatkin valmiina ottamaan homoliitot vaalivaltikseen vuoden 2004 vaaleissa.

Yhdysvaltain liittovaltion lait eivät hyväksy homoliittoja, mutta Vermontin osavaltio sallii jo liittojen rekisteröinnin. Perässä ovat tulossa mahdollisesti Massachusetts ja New Hampshire. Lisäksi lähinaapuri Kanada on aikeissa laillistaa homoliitot.

Mittauksissa takapakkia

Lisää löylyä homokiistaan on tuonut Yhdysvaltain episkopaalinen kirkko, joka hyväksyi piispaksi avoimesti homoseksuaalisen papin Gene Robinsonin. Nimitys oli lopullista vahvistusta vailla, kun Robinsonia vastaan tehtiin valituksia seksuaalisesta häirinnästä. Hänet vapautettiin lopulta syytteistä ja valittiin piispaksi pitkän keskustelun jälkeen. Homojen välisten liittojen hyväksyntä on ollut mielipidemittauksissa vastatuulessa viime viikkoina. Heti korkeimman oikeuden kumottua sodomian kieltävät lait homoseksuaalien välisten liittojen laillistamisella oli 60 prosentin kannatus. Nyt kannatus on pudonnut Usa Today-CNN- mittauksen mukaan 48 prosenttiin.

John Zogby Zogby-mielipidemittaustoimistosta sanookin, ettei mielipiteiden muutos ollut mikään yllätys. -On olemassa enemmän avoimuutta ja enemmän hyväksyntää tiettyjen ihmisten joukossa, kun yhä useammat tunnustautuvat homoseksuaaleiksi, mutta tämä puolestaan ajaa vastapuolen raivon partaalle, kommentoi Zogby mittauksia.

Toisessa, Pew Research Centerin tekemässä mittauksessa homoliittoja vastustaa 53 prosenttia amerikkalaisista ja niitä kannattaa 38 prosenttia.

Tv ottaa osansa

Homoseksuaalisuus on ollut esillä muutenkin vahvasti julkisuudessa. New Yorkin kaupunkiin on perustettu ensimmäinen kokonaan homoille tarkoitettu lukio. Koulu on osavaltion rahoittama, ei yksityiskoulu. Tosi-tv on ottanut osansa homokeskustelusta. Poika kohtaa pojan- ohjelma on uusin versio suosituista treffiohjelmista.

Yllätyshitti on ollut myös ohjelmasarja A Queer Eye for the Straight Guy. Siinä joukko homoseksuaalisia tyylitaitureita kohentaa niin sanottujen normaalien miesten menestystä naismaailmassa antamalle heille tyylikoulutusta ja vikittelyvinkkejä. Lisäksi Yhdysvaltain suurin häihin keskittynyt lehti, The Brides Magazine, omisti syksyn numeronsa kokonaan samaa sukupuolta olevien häille ja niiden juhlinnalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.