Homojen puolustaminen ei toimi enää vaalivalttina

MTV3:n uutisten perinteinen Yhdysvaltain vaalikiertue starttaa New Yorkista. Miljoonakaupunki on sinistäkin sinisempi ja äänet menevät lähes poikkeuksetta Barack Obamalle.

Samanlaista kapinahenkeä ei ole kuin neljä vuotta sitten, koska moni asia on mennyt eteenpäin. Esimerkiksi homot ja lesbot voivat nykyään virallistaa suhteensa New Yorkissa, mikä ei ollut mahdollista neljä vuotta sitten.

Obaman kannatus New Yorkissa ei horju. Äänet menivät neljä vuotta sitten Obamalle ja niin myös nyt. Reilun kahdeksan miljoonan asukkaan New York on värikäs ja monikulttuurinen, puhutaanhan siellä jopa 170 kieltä.

–Elämä on mallillaan. Minusta on tullut ammattimainen laulaja-laulunsoittaja, kertoo MTV3 Uutisten seurantapariskunnan Robert Katz.

Aiemmin hän toimi psykologina. Kahdeksan vuotta sitten Robert Katz haikaili sormusta kumppaniltaan Conrad Gummingsilta ja neljä vuotta sitten sormukset oli hankittu Meksikosta. New Yorkissa eivät homoseksuaalit vielä silloin voineet mennä naimisiin.

–Nyt tilanne on toinen. Homoseksuaalit voivat virallistaa suhteensa myös täällä New Yorkissa, eikä kenenkään tarvitse matkustaa Kanadaan tai Meksikoon mennäkseen vihille. Moni asia on muutenkin mennyt eteenpäin Obaman ajalla, vaikka republikaanit ovat tehneet kaikkensa, että Obamalla olisi vaikeaa, Katz toteaa.

–Miinuspisteitä antaisin vain lupauksista parantaa julkista liikennettä. Meillä ei ole vieläkään yhtään kunnon pikajunaa maassa. Olimme pari vuotta sitten Japanissa ja siellä - niin kuin varmasti teillä myös Suomessa - on pikajunia, meillä ei vieläkään. Ihan uskomatonta, huokaisee Katz.

–Homojen oikeudet eivät nouse näissä vaaleissa kovin isoksi teemaksi, olemme saavuttaneet niin monia asioita Obaman kaudella, muistuttaa Conrad Gummings.

Romneyn mahdollinen voitto pelottaa

Istuva presidentti Barack Obama saa oopperasäveltäjä Conrad Gummingsilta pisteitä.

–Hän sai sentään sodan Irakissa loppumaan ja tapatti Osama Bin Ladenin. Hän ei ehkä saanut taloutta kuntoon, mutta kukapa olisi saanut neljässä vuodessa? Varsinkin kun republikaanit estivät monet uudistukset.

–Minusta huvittavinta on se, että Mitt Romney kehitti niin sanotun Romney caren eli terveydenhuoltouudistuksen Massachusettsiin, jossa hän oli kuvernöörinä. Tätä ideaa Obama on käyttänyt mallinaan koko valtion terveydenhuoltouudistusta tehdessään. Nyt Romney kuitenkin haukkuu tätä niin sanottua Obama care -mallia, vaikka se on kopio hänen omasta ideastaan. Täysin uskomaton mies, mutta hänellä on valitettavan paljon rahaa ja sitä myötä valtaa, muistuttaa Gummings.

Conrad Gummings on myös työssään oopperasäveltäjänä käsitellyt presidentinvaaleja. Hänen vaalikampanjoinnista kertova Photo Op sai ensi-iltansa hiljattain Washingtonissa.

–Olemme tosi kauhuissamme jos Romney voittaa. Viimeiset vaaliväittelyt ratkaisevat todella paljon. Mikä onkaan Suomen maahanmuuttopolitiikka? Vai mentäisikö Kanadaan?

–Joka tapauksessa ajatuskin paluusta republikaanien hallintaan pelottaa meitä, sanovat Robert Katz ja Conrad Gummings yhteen ääneen.

Republikaanikapinalliset jäävät varjoon

New Yorkista löytyy myös jonkin verran ihmisiä, jotka aikovat antaa äänensä Mitt Romneylle. Syynä useimmiten on pettymys Obaman talouden hoitoon.

–Minä aion äänestää Romneya. Käännän kelkkani nyt, sillä neljä vuotta sitten kannatin Obamaa. Olen sitä mieltä, että maamme tarvitsee nyt uutta verta ja uuden miehen, joka ravistelee maan taloutta, sanoo Leslie Linevsky.

Linevskyn ystävätär puolestaan ei voi sietää Romneya.

–En välitä hänen ajatusmaailmastaan, koko republikaanisesta puolueesta tai teekutsuliikkeestä, sanoo Corinne Cott tuohtuneena.

Tea Party Movement perustettiin vuonna 2009 ja se vastustaa pelastuspaketteja sekä haluaa pienentää koko julkista sektoria. Kirjaimet TEA tulevat sanoista Taxed Enough Already eli "On verotettu jo tarpeeksi".

New Yorkilla on peräti 29 valitsijamiestä. Määrä on viime vaaleista vähentynyt kahdella, koska osavaltion asukasmäärä on pudonnut 400 000:lla noin 19,4 miljoonaan. Osavaltio on jyrkän demokraattinen ja Obaman voitto on käytännössä varma. Jonkin verran löytyy myös asukkaita, jotka jättävät kokonaan äänestämättä.

–En aio äänestää lainkaan. En usko, että sillä on mitään merkitystä, enkä myöskään halua tietojani virallisiin tietokantoihin. Toivon kuitenkin, että Obama voittaa ja että hänessä olisi jotain munaa seuraavalla kaudella, koska se on joka tapauksessa hänen viimeinen mahdollisuutensa, sanoo Thomas Scarlett New Yorkin Brooklynista.

Katso Tanja Huutosen juttu New Yorkista (Kymmenen uutiset 7.10.2012)

Lue myös:

    Uusimmat