Homojen oikeudet vaihtelevat maittain - Norja ja Ruotsi liberaaleimmat

Keskustelu homojen oikeuksista aviolittoon ja adoptioon käy kiivaana Euroopassa.

Eilen Britannian parlamentin alahuone hyväksyi odotetusti esityksen, joka sallii samaa sukupuolta olevien avioliitot. Esitys vaatii vielä asiantuntijakomitean ja parlamentin ylähuoneen hyväksynnän.

Ranskassa puolestaan parlamentti aloitti tiistaina homojen oikeuksia koskevien lakiuudistusten käsittelyn. Todennäköisesti toteutuvien uudistusten jälkeen homoparit saavat oikeuden mennä naimisiin ja adoptoida lapsia. Lakimuutosten odotetaan menevän läpi heinäkuuhun mennessä.

Valtaosa maista ei tunnusta homosuhteita

Vain seitsemän Euroopan maata, Ruotsi, Norja, Portugal, Espanja, Belgia, Hollanti ja Unkari, sallivat tällä hetkellä samaa sukupuolta olevien avioliiton.

Parisuhteen voi rekisteröity useammassakin maassa, mutta suurin osa Euroopan maista ei tunnusta homosuhteita virallisesti millään tavoin.

Adoptio-oikeus samaa sukupuolta olevilla on Islannissa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Hollannissa, Belgiassa Sloveniassa, Andorrassa ja Britanniassa.

Samaa sukupuolta olevien parien perheen sisäinen adoptio on sallittu puolestaan Ranskassa, Suomessa ja Saksassa. Perheen sisäisessä adoptiossa äidin tai isän uusi aviopuoliso adoptoi puolisonsa jo olemassa olevan lapsen.

Katolinen kirkko vastustaa

Homojen oikeudet ovat herättäneet voimakkaita tunteita eri puolilla Eurooppaa.

Erityisesti katolinen kirkko ja konservatiiviryhmät ovat viime kuukausina kiihdyttäneet kampanjointiaan uudistuksia vastaan. Suuria kampanjoita ja mielenosoituksia on järjestetty myös homojen oikeuksien puolesta.

Britanniassa puolestaan valtaosa homoliittojen vastustajista kuuluu pääministeri David Cameronin konservatiivipuolueeseen. Osa puolueen kannattajista pelkää, että homoliittojen tukeminen vie puolueelta kannatusta. Myös Cameronin asema puolueen johdossa on kyseenalaistettu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat