Mainos

Homoilta sekoitti kirkon - eronneiden määrä lähes kaksinkertaistui vuonna 2010

Kirkosta eronneiden määrä lähes kaksinkertaistui viime vuonna. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jätti viime vuonna Kirkon tutkimuskeskuksen ennakkotietojen mukaan noin 80 612 suomalaista, kun edellisenä vuonna eronneista oli 43 650. Kyseessä on kaikkien aikojen ennätys.

- Näyttää siltä, että ilman yhtä televisio-ohjelmaa kirkosta eronneiden ja siihen liittyneiden määrä olisi pysynyt kutakuinkin samana kuin vuonna 2009, arvelee Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Harri Palmu.

Kirkkoon myös liittyi ennätyksellisen paljon ihmisiä. Kirkkoon liittyi viime vuonna noin 13 816 ihmistä, mikä on Palmun mukaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Edellisvuoden ennätys oli 12 195.

Palmu uskoo, että lokakuinen TV2:n homoilta -ohjelma antoi sysäyksen sekä eroamiseen että liittymiseen.

- Ohjelman merkitys oli siinä, että suomalaiset kautta linjan keskustelivat paljon asiasta. Oikeastaan se keskustelu pakottikin miettimään tarkemmin, onko kirkolla omassa elämässä jonkin näköinen paikka. Sen seurauksena tehtiin myös liittymisratkaisuja, mutta vaikea tässä vaiheessa ennakoida sitä, millainen sen todellinen osuus loka-marraskuun liittymisluvuissa oli.

Alle kolmekymppisten eroaminen mietityttää

Palmu ei ole yllättynyt kirkosta eronneiden määrästä. Hän uskoo, että taustalla on tv-ohjelman lisäksi myös laajempi trendi.

- Varsinkin nuorissa 18-24-vuotiaissa on sellaisia, jotka eivät omassa elämässään näe merkitystä kirkolla. Se helposti kanavoituu, kun kirkko on esillä julkisuudessa. Sitä on vaikea ennakoida, tuleeko niin tapahtumaan vuonna 2011 ja sitä seuraavina vuosina, mutta ei se ole ollenkaan mahdotonta.

Lopullinen eronneiden luku kipuaa todennäköisesti Palmun mukaan 82 000:een, kun mukaan otetaan vuoden viimeinen päivä ja tehdään tarkistuslaskenta. Lopullinen laskenta valmistuu helmikuussa.

- Käytännössä eronneiden määrä merkitsee kirkolle sitä, että kirkon täytyy entistä tarkemmin miettiä, miten alle kolmekymppinen voisi nähdä kirkon jäsenyyden omassa elämässään, Palmu pohtii.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.