Mainos

Hometutkimukset viranomaisvalvontaan

Kosteus-ja hometutkimuksia tekevät yritykset halutaan saattaa viranomaisvalvontaan.

Kansanterveyslaitoksen selvityksen mukaan niin yksityisten kuin kunnallistenkin tutkimuslaitosten hometutkimukset ovat epäluotettavia. Selvityksen mukaan samasta kohteesta saadaan aivan päinvastaisia tuloksia tekijästä ja käytetystä menetelmästä riippuen.

Kosteus-ja homeongelmasta on tällä vuosikymmenellä puhuttu niin paljon ja painokkaasti, että homepelko on jo liki kansantauti. Yksinomaan kuntien terveystarkastajille jätetään vuosittain 80 000 tutkimuspyyntöä. Kosteusmittauksia ja mikrobimäärityksiä voi kuitenkin tehdä kuka tahansa - minkäänlaista valvontaa alalla ei ole.

Erityisen pulmallinen tutkimusten sekamelska on oikeuslaitoksen näkökulmasta. Tuomioistuimissa puidaan vuosittain satoja hometalokiistoja. Oikeudenkäynnit saavat kohtuuttomat mittasuhteet kun oikeudelle esitellään kasakaupalla keskenään täysin ristiriitaisia asiantuntijalausuntoja. Käräjätuomarin mukaan hometalokiistojen tuomitseminen on useinmiten puhdasta arpapeliä.

Sosiaali-ja terveysministeriössä on ryhdytty käytännön toimiin kosteus- ja hometutkimusten yhtenäistämiseksi. Ministeriön alaisessa mittatekniikan keskuksessa kehitellään parhaillaan järjestelmää, joka velvoittaisi kaikki alan yritykset hakemaan toiminnalleen viranomaisen hyväksynnän.
(MTV3/Tuula Malin)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.