Hometalossa mikrobit yllyttävät toisiaan pahantekoon

Mikrobien yhteisvaikutus saattaa olla osaltaan syynä siihen, että jo suhteellisen pienet mikrobipitoisuudet voivat aiheuttaa oireita hometaloissa asuville ja työskenteleville.

Suhteellisen pienet mikrobipitoisuudet voivat aiheuttaa oireita hometaloissa asuville ja työskenteleville. Osittain tähän saattaa olla syynä mikrobien yhteisvaikutus. Ilmeisesti myös bakteerien osuutta hometalo-ongelman yhteydessä on aliarvioitu, kertoo tuore tutkimus.

Filosofian maisteri Kati Huttunen on vertaillut kosteusvauriotaloista eristettyjen mikrobien aiheuttamia vaikutuksia solujen elävyyteen ja muutoksia tulehdusvälittäjäaineiden tuotannossa Kuopion yliopistossa tarkastetussa väitöskirjatutkimuksessaan. Tutkimuksen mukaan bakteerit, erityisesti aktinomykeetti Streptomyces californicus, aiheuttaa voimakkaan tulehdusreaktion soluissa, kun taas homeiden vaikutus on hillitympi.

- Tietyissä olosuhteissa homeiden tuottamat aineenvaihduntatuotteet voivat kuitenkin olla myrkyllisiä soluille, mutta niiden vaikutuksista ei tiedetä vielä paljoa, kertoo Huttunen.

Monet vaivat liittyvät tulehdukseen

Hometalossa mikrobit kasvavat aina vuorovaikutuksessa, kilpaillen ravinteista ja elintilasta toistensa kanssa. Huttusen mukaan yksi mielenkiintoisimpia kysymyksiä on se, miten esimerkiksi maatalousympäristöön verrattuna suhteellisen pienet mikrobipitoisuudet hometalon sisäilmassa voivat aiheuttaa oireita. Yksi mahdollinen selitys tälle on mikrobien yhteisvaikutus.

- Tutkimuksessa havaittiin, että kaksi tyypillisesti hometaloissa esiintyvää mikrobia, homesieni Stachybotrys chartarum ja bakteeri Streptomyces californicus, voimistavat toistensa vaikutusta, jolloin jo pienet pitoisuudet aiheuttavat merkittävän suuren vasteen altistetuissa soluissa.

Tutkimus osoitti, että mikrobien biologista aktiivisuutta voidaan vertailla soluviljelmien avulla, ja että eri mikrobien aktiivisuudessa on merkittäviä eroja.

Suuri osa hometaloissa asuvien ja työskentelevien ihmisten vaivoista liittyy tavalla tai toisella tulehdukseen, joka näkyy esimerkiksi toistuvina flunssina ja hengitystieoireina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat