Homepäiväkodeille ei lisäeuroja, bensa ja paheet tiukemmin verolle

Tupakan, alkoholin ja virvoitusjuomien verotus kiristyy ensi vuonna, selviää valtiovarainministeriön budjettiehdotuksesta.

Lisää veroa tulee myös bensalle, dieselille sekä kotitalouksien ja julkisen sektorin käyttämälle sähkölle.

Valtiovarainministeriön esittämät veronkorotukset perustuvat hallituksen keväällä tekemiin linjauksiin. Koko hallitus käsittelee valtiovarainministeriön budjettiehdotusta tämän kuun lopulla budjettiriihessään.

Veromuutosten hintavaikutuksia

Hinnan korotus

Koskenkorva-pullo 0,5 l

1,00 €

Viinipullo 8,50 €

0,45 €

Oluttölkki 0,91 €

0,10 €

Tupakka-aski 5,50 €

0,40 €

Polttonesteet /18 000 km ajava bensa-autoilija

30 €/vuosi

Sähkö /75 m2 kerrostaloasunto

10 €/vuosi

Sähkö /sähkölämmitteinen pientalo

50 €/vuosi

Lähde: Veronmaksajain keskusliitto

Päiväkotien homekorjauksiin ei esitetä rahaa

Homeesta kärsiville vanhainkodeille ja päiväkodeille ei esitetä rahaa budjettiehdotuksessa. Sosiaali- ja terveysministeriö esitti homekorjauksiin 40:tä miljoonaa euroa, mutta VM:n budjettiesityksessä homerakentamiselle ei tätä summaa ole.

Ainakin kolme ministeriötä neuvottelee VM:n kanssa homerakentamisen määrärahoista vielä ensi viikolla.

Viimepäiväisissä keskusteluissa homekorjauksia on esitetty yhdeksi talouden elvytyskeinoksi. Lopulliset päätökset tehdään elokuun lopussa, kun hallitus kokoontuu budjettiriiheen.

Nuorisotakuuseen ei tule lisärahaa

Nuorisotakuuseen ei tule lisää rahaa valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö ei pyytänyt nuorisotakuuseen lisää rahaa, sillä se katsoo aiemmin varattujen rahojen riittävän. Ministeriön kansliapäällikön mukaan lisärahoitukseen voidaan kuitenkin tarvittaessa palata ensi vuonna.

Nuorisotakuun tarkoituksena on edistää nuorten pääsyä töihin ja opiskelemaan.

Muun muassa vihreiden kansanedustaja Anni Sinnemäki on vaatinut lisää rahaa nuorisotakuuseen, sillä se ei hänen mukaansa toimi nykyisillä rahoilla.

Aikuisten oppisopimuskoulutuksesta leikataan lisää

Aikuisten oppisopimuskoulutuksesta aiotaan vähentää 7,5 miljoonaa euroa. Opetusministeriön mukaan vähennysaie on erityisen vaikea, koska oppisopimuskoulutuksesta on aiemmin säästetty paljon.

Opetusministeriö ehdotti, että oppisopimuskoulutuksen rahoitus olisi säilynyt tämän vuoden tasolla.

Myös koulujen korjaamiseen ollaan myöntämässä vähemmän rahaa kuin opetusministeriö ehdotti. Ministeriö luottaa korjausrahojen kuitenkin löytyvän valmisteilla olevasta lisäbudjetista.

Tuomioistuinruuhkien purkaminen jäämässä ilman lisärahaa

Budjettiehdotuksessa ei herunut lisärahaa tuomioistuinten pahimpien ruuhkien purkamiseen.

Oikeusministeriö olisi kaivannut miljoonan euron lisärahaa kaikkein ruuhkautuneimmille tuomioistuimille. Tuomioistuimia ruuhkauttavat etenkin suuret ja vaativat oikeusjutut.

Oikeusministeriön mukaan budjettiehdotuksessa on kuitenkin hyväksytty monia tärkeitä hankkeita, kuten lasten huoltajuusriitojen asiantuntijasovittelun laajentaminen koko maahan.

Yritysten edustuskuluvähennys yhä leikkauslistalla

Yritysten mahdollisuus vähentää verotuksessa edustuskulujaan on yhä joutumassa leikkuriin.

Hallitus päätti jo kevään kehysriihessä, että yritysten edustuskulujen vähennysoikeus poistetaan. Viime päivinä lähinnä kokoomuspoliitikot ovat kuitenkin vaatineet suunnitelman perumista.

Muun muassa Jan Vapaavuori on arvioinut julkisuudessa, että vähennysoikeuden poisto haittaisi ravintola- ja matkailualaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat