Mainos

Homeoireisten tuki työpaikan vaihtoon tyrmättiin

Palkansaajajärjestöt ovat pettyneitä, koska homerakennusten vuoksi oireileville ei ole tulossa uutta tukimuotoa. Järjestöt ovat jo vuosia vaatineet tukea työpaikan vaihtoon niille, jotka oireilevat homeisissa työtiloissa, mutta eivät kärsi ammattitaudista.

Asiasta on väännetty kolmikantaneuvotteluissa, joissa on uudistettu vanhentunutta tapaturmavakuutuslainsäädäntöä.

Lakiesitys alkaa olla valmis. Valtioneuvosto antaa esityksen eduskunnalle torstaina. Työpaikanvaihtotuesta olisi säädetty erillislailla, mutta se on siis kuopattu.

Palkansaajat eivät hyväksy pitkään valmisteltua lakipakettia hometuen uupumisen takia. Ihminen, joka ei voi homeitiöiden takia työskennellä koulussa tai sairaalassa, jää esimerkiksi ilman Kelan sairauspäivärahaa.

– Koska nämä ihmiset ovat oireettomia muutoin, niin he tippuvat sosiaaliturvan ulkopuolelle, valittelee Akavan lakimies Paula Ilveskivi.

Valtio on tarjonnut rahaakin työpaikanvaihtoihin, viimeksi seitsemän miljoonaa euroa. Ilveskivi ihmettelee, että valtion tuesta huolimatta työnantajat eivät ole innostuneet, vaikka kyseessä olisi ollut kokeilulaki.

Rakennukset kuntoon 


Kunta-alan työnantajajärjestö KT Kuntatyönantajat myötäili työntekijöiden näkemyksiä asiassa vielä vuonna 2007, kun asiasta laadittiin työryhmämuistio. Ilmiö koskettaa vahvasti juuri kuntia, joita homekoulut ja -sairaalat riivaavat.

Kuntatyönantajien näkökulma muuttui jatkoselvittelyjen jälkeen. Homeongelman todentaminen on lääketieteellisesti hankalaa eikä mikrobeille ole määritelty raja-arvoja, sanoo työmarkkinalakimies Jouko Hämäläinen KT:stä. Kustannukset olivat hämärän peitossa.

– Työryhmässä pyöri laskelmia ja niissä oli suurta vaihteluväliä, Hämäläinen kertoo.

Kokeilulakikaan ei innostanut.

– Lainsäädännöstä löytyy paljon esimerkkejä, joissa kokeilulailla on taipumus muodostua pysyväksi laiksi, Hämäläinen toteaa.

KT:n mukaan järkevämpää olisi korjata homerakennuksia kuin tukea oirehtivia ihmisiä. Elinkeinoelämän keskusliitto EK myötäilee.

– Kaikkein tärkeintä olisi, että saataisiin ne rakennukset kuntoon, sanoo johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari.

Työntekijäjärjestöt ovat närkästyneitä siitä, että laki ajetaan läpi niiden vastustuksesta huolimatta.

– Palkansaajapuolen yli kävellään, Akavan Ilveskivi sanoo.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.