Mainos

Homekoulut yleinen vitsaus – monen lukukausi alkaa parakeissa

Koulut alkavat ensi viikolla entistä useammalla koululaisella parakkirakennuksissa, sillä kosteusongelmista kärsiviä kouluja on suljettu tänä vuonna ennätysmäärä.

Arviolta tuhat koulua olisi välittömän korjauksen tarpeessa. Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä koulujen peruskorjaushankkeisiin löytyy rahaa viisi miljoonaa euroa, varsinaisiin homeremontteihin ei määrärahoja esitetä.

Laskelmien mukaan koulujen ja päiväkotien korjauksiin tarvittaisiin lähivuosina noin 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Esimerkiksi Kokkolassa koulunkäynti käynnistyy sadoilla lapsilla parakeissa. Vanhempien vaatimuksesta useampikin homekoulu on suljettu.

– Kyllä vanhemmat ovat tyytyväisiä, että tähän ratkaisuun päädyttiin ja päästiin tuosta vanhasta koulurakennuksesta. Vaikkakin tähän parakkikylään, mutta uskotaan että lasten on parempi opiskella puhtaammassa sisäilmassa, sanoo Isonkylän koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Lahti.

Jotta kaupungin kaikki koulut saataisiin kuntoon, tarvittaisiin viisikymmentä miljoonaa euroa rahaa.

– Nyt pitäisi saada rutkasti rahaa valtiovallalta kunnille tai sitten kunnilta itseltään, ja nämä asiat pitäisi aika nopeasti ratkaista. Tämä on sellainen tikittävä aikapommi, me riskeeraamme lasten ja nuorten terveyttä näillä asioilla ja se ei voi olla oikein, tuomitsee Kokkolan Yhteislyseon lukion rehtori Raimo Lammi.

Perusopetuslain mukaan oppilaille tulee turvata turvallinen ja terveellinen oppimisympäristö, vahvistaa Kokkolan kaupungin sivistysjohtaja Peter Johnson.

Valtiolta ei kuulu rahaa

Valtiovarainministeriön tuoreessa budjettiehdotuksessa homeremontteihin ei löytynyt yhtään rahaa. Keväällä lisäbudjetista herui 30 miljoonaa, mutta tarve on 100 miljoonaa euroa vuodessa. Toivo laitetaankin nyt budjettiriiheen, josta pyritään saamaan ainakin parikymmentä miljoonaa kiireisimpiin kohteisiin, sillä kevään rahat on jo jaettu.

Peter Johnsonin mielestä nykyinen valtionapu ei riitä alkuunkaan.

– Ei todellakaan riitä, aivan muutamiin kohteisiin.

Välittömässä korjaustarpeessa on tuhatkunta koulua, sisäilmaongelmista kärsii reilut kaksi, kolmetuhatta oppilaitosta. Yhä useammassa kunnassa juuri vanhemmat ovat ryhtyneet lastensa asianajajiksi ja terveellisten koulujen esitaistelijoiksi.

– Kyllä siihen on paljon vapaa-aikaa saanut käyttää ja tehdä vuoden verran vanhempainyhdistyksen kanssa töitä. Onneksi ollaan nyt tässä tilanteessa, kertoo Pasi Lahti.

Katso Outi Airolan juttu Kokkolasta (Seitsemän uutiset 11.8.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.