Mainos

Homekoulut vaarantavat opettajien terveyden

Homeesta johtuvia oireita esiintyy erityisesti naisilla, ikääntyvillä ja pitkän työhistorian omaavilla opettajilla, kertoo tuore tutkimus.

Koulujen kosteus- ja homevauriot ovat merkittävä riskitekijä opettajien terveydelle. Ongelmakoulujen opettajilla esiintyy runsaasti mm. hengitystie- ja silmätulehduksia sekä erilaisia yleisoireita kuten väsymystä ja päänsärkyä. Eräässä homekoulussa jopa joka neljännellä opettajalla todettiin astma.

Tämä käy ilmi lääketieteen lisensiaatti Riitta-Liisa Patovirran tutkimuksesta, jossa selvitettiin viiden koulurakennuksen kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia terveyshaittoja. Patovirran mukaan koulujen korjaushankkeet kannattavat ja ovat ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa parhaimmillaan.

-Lisääntyneet poissaolot ja sairauskäynnit aiheuttavat kustannuksia kunnille ja heikentävät opettajien terveyttä ja elämänlaatua. Krooniset sairaudet kuten astma voivat aiheuttaa pysyvän terveyshaitan, joka on koko loppuiän rajoite, toteaa Patovirta.

Oireita esiintyi erityisen paljon naisopettajilla, ikääntyvillä ja pitkän työhistorian omaavilla opettajilla.

-Vaikutusmekanismia ei täysin tiedetä, mutta altistusajalla on varmaan merkitystä. Sukupuolen merkitystä on selitetty mm. sillä, että naiset raportoisivat oireista enemmän, sanoo Patovirta.

Koulujen korjausten jälkeen opettajien sairastamat hengitystie- ja silmätulehdukset sekä yleisoireet vähenivät merkittävästi. Korjausten jälkeen ei todettu myöskään enää yhtään uutta astmatapausta kolmen vuoden seuranta-aikana. Sama ilmiö todettiin oppilaiden kohdalla.

Suomen peruskouluissa ja lukioissa työskentelee noin 51500 opettajaa. Jopa puolessa koulurakennuksista esiintyy home- ja kosteusvaurioita. Patovirran mukaan ongelman vakavuus näkyy opettajilla todettujen, homealtistukseen liittyvien ammattitautien määrissä.

Tutkimus tehtiin Kansanterveyslaitoksella ja tarkastettiin tänään Kuopion yliopistossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.