Mainos

Homekoulut kuntoon EU-rahalla? Suomessa yli tuhat korjausta tai purkua vaativaa koulua

Suomalainen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) ehdottaa suomalaisten homekoulujen ratkaisuksi EU-lainarahaa.

Parlamentaarikon mukaan Suomen kannattaisi hakea Euroopan strategisten investointien rahastolta eli ESIR:ltä lainaa sisäilmaongelmakoulujen kunnostamiseen.

Suomessa on kuntaliiton mukaan yli tuhat koulua, jotka vaativat korjausta tai purkua.

– Jos homekoulujen korjaaminen on kiinni rahasta, Suomi ja kuntarahoitus voisivat hakea rahoitusapua EU:lta, Kumpula-Natri ehdottaa.

– Yksittäiselle kunnalle rahoituksen hakeminen suoraan EU:sta olisi aika iso byrokratia, joten sen takia rahastossa on perustettu alustoja, jossa joku kokoaa lainotustarveprojekteja yhteen ja hoitaa niiden hallinnoinnin. Nopeasti ajateltuna tämä sopisi Kuntarahoitukselle, tai kuntaliitto tai muulle vastaavalle taholle, Kumpula-Natri selvittää MTV Uutisille.

Lainarahalla kunnostettu asuntoja Ranskassa

Europarlamentaarikon mukaan Suomen kannattaisi ottaa mallia Ranskasta, jossa kouluremontteja on hänen mukaansa menestyksellisesti maksettu ESIR-rahalla.

– Esimerkiksi ESIR-lainarahalla on Pariisissa tehty monta kymmentä tuhatta asuntoa, europarlamentaarikko kertoo.

Kumpula-Natri korostaa EU-rahan olevan erityisen toimiva ratkaisu varsinkin nyt maakunta- ja sote-uudistuksen kynnyksellä.

Parlamentaarikon mukaan uudistuksen jälkeen kuntien rahoitusasema heikkenee, mikä vaikuttaa heikentävästi kuntien mahdollisuuteen saada lainaa. Uudistuksen jälkeen maakunnat vuokraavat sote-kiinteistöt kolmen vuoden ajaksi. Tämän jälkeen lainat jäävät kunnille.

Rahoituksen saamiselle ei Kumpula-Natrin mukaan ole ylärajaa. Liian pieneen hankkeeseen ei kuitenkaan kannata hänen mukaansa lähteä rahoitusta hakemaan.

– Rahoituksen ideana on, että kun lainataan, syntyy hankkeita, jotka eivät ehkä muuten lähtisi käyntiin, Kumpula-Natri korostaa.

– Lainarahan poliittiset ehdot on jätetty melko löysiksi, koska päätarkoituksena on saada investointeja, hän vielä lisää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.