Homeen vaurioittamille rakenteille kehitettiin puhdistusohje

Homeen pilaamille ja pysyville rakenteille on kehitetty puhdistusohje. Opinnäytetyönä valmistetun ohjeen toivotaan tavoittavan kaikki rakennusalalla toimivat.

Rakennusterveysasiantuntija Petri Hartikainen valmisti opintojensa lopputyönä puhdistusohjeen homeen vaurioittamille rakenteille. Yleensä on parasta korvata pilaantuneet materiaalit uusilla, mutta aina se ei ole mahdollista. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää rakenteiden puhdistaminen, kun kysymys on esimerkiksi kantavista rakenteista.

– Tutkimustietoa tai käytännön ohjeita tällaisten materiaalien puhdistamiseen on ollut saatavilla niukasti, kertoo Hartikainen syystä ohjeen laatimiseen.

Ympäristöministeriön julkaisema ohje on käytännönläheinen ja se on tarkoitettu erityisesti korjaustöiden suunnittelijoille sekä työnjohdolle. Oppaassa käsitellään puhdistustoimia sisäilman laatuun liittyvien homevauriokorjausten kannalta.

Hartikainen kuitenkin huomauttaa, että homevaurioituneen rakennusmateriaalin puhdistaminen ei ole koskaan muista toimenpiteistä irrallaan.

– Korjaustöiden onnistumisen kannalta on tärkeää, että kaikki hankkeeseen osallistuvat tahot ymmärtävät homevaurioiden korjaukseen liittyvät erityispiirteet.

Ohjeen toivotaan tavoittavan alan toimijat, sillä nykyiset puhdistuskäytännöt korjaushankkeissa vaihtelevat, eivätkä aina perustu tutkittuun tietoon. Seurauksena voi pahimmillaan olla, että homekasvusto ei puhdistuksen jälkeen häviä, vaan lisääntyy entisestään.

Lue lisää:

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja