Home hermostuttaa kunnissa

Julkisten rakennusten peruskorjauksiin tarvittaisiin yli 400 miljoonaa euroa vuodessa, jotta kosteus- ja homeongelmat eivät pahenisi. Tällä hetkellä korjauksiin käytetään vain kymmenesosa summasta. Koulujen, sairaaloiden ja päiväkotien kosteusvaurioiden korjaamista kiirehditään kunnissa, mutta niitä rajoittaa rahapula.

- Ihan jatkuvasti joudumme näiden asioiden kanssa painiskelemaan, ja esimerkiksi Kokkolan kaupungissa meillä on tällä hetkellä kolme rakennusta tyhjillään näiden ongelmien vuoksi, kertoo Kokkolan kaupungin vs. rakennuspäällikkö Outi Teirikangas-Lerssi.

Erilaisia kosteuskartoituksia tehdään nyt entistä herkemmin, mutta selkeä mittari homeelle ja kosteudelle puuttuu vieläkin.

- Oikeastaan oireeton ihminen on viimeinen näyttö siitä, että rakennus on täysin puhdas. Se, mikä kenetkin allergisoi tai saa oirehtimaan, niin se kirjo on todella valtava, Teirikangas-Lerssi toteaa.

Kunnissa on tällä erää yli 140 miljoonaa kuutiota julkisia tiloja, joista viidesosa kärsii kosteusvaurioista. Varsinaisia homevaurioita löytyy vain viidestä prosentista, mutta määrä kasvaa ellei ongelmiin puututa. Pelkästään koulujen korjauksiin pitäisi vuosittain sijoittaa yli 200 miljoonaa euroa, mutta nykyisin rahaa kuluu vain murto-osa tästä.

- Tällä hetkellä rakennusmassa, joka on rakennettu 1960-1970 -luvuilla, on peruskorjauksen tarpeessa. Myös ihmisten allergisoituminen ja oirehtiminen on lisääntynyt vuosien varrella, joten se on tietysti lisäämässä tätä ongelmaa.

Kunnat odottavat nyt valtiolta pikaista mukaantuloa ja reilumpaa rahoitusta hometalkoisiin.

Työpaikkojen ilmanlaatu usein arvoitus

Tällä hetkellä ilmassa olevien mikrobien enimmäismääriä työpaikoilla ei ole määritelty mitenkään.

Työterveyslaitos valmisteleekin järjestelmää, jossa ilmanlaadulle asetettaisiin selvät rajat. Sen avulla homeongelmiin puuttuminen olisi helpompaa.

- Työsuojelutarkastus voi ehkä pontevammin ryhtyä toimiin, jos raja-arvoja ylitetään työpaikoilla. Toisaalta työterveydenhuolto voi tehdä tarkempaa työterveysvaaran arviota. Jos joudutaan arvottamaan niitä rakennuksia, jotka ensin pitää korjata niin ne, joissa viitearvot ovat ylittyneet menevät varmasti toisten edelle, sanoo teemajohtaja Kari Reijula Työterveyslaitokselta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat