Mainos

Hölpötyksen MM-kisat

Periaatteessa kaiken pitäisi olla kunnossa: Ylellä on käytössään jalkapallon MM-kisalähetyksissä lajin tuntevat selostajat ja heillä tukenaan maan parhaimmistoa edustavat asiantuntijat.

Tekniikka pelaa ja joukkueiden taktiset kuviot käydään sujuvasti läpi tabletin näyttöä näpyttelemällä.

Mutta yksi asia on vialla, ja sen myötä tärveltyy koko katselukokemus.

Kuka peijakas Ylellä on vastuussa siitä, että ottelun aikana selostamossa on käynnissä tauoton pulina, pälätys ja hölpötys kuin jossakin radion aamushowssa? Kenen idea on ollut tuoda selostamoon kaksi ihmistä? Entä mistä on peräisin ohjeistus täyttää lähetyksen äänimaisema puheella?

Tein yhdessä pelissä kokeen ja mittasin sekundaattorilla, kuinka pitkään selostamon parivaljakko malttaa olla hiljaa. Yli kahden sekunnin taukoja oli ani harvoin.

”Kuuletteko yleisön mylvinnän?”, selostaja saattaa ottelun kiihkeällä hetkellä lausua. Kysymys on pakostakin retorista laatua, sillä eihän mylvintää voi kuulla, koska nonstop-höpötys peittää sen alleen.

Ylen lähetyksissä peliin eläytyminen on tehty katsojalle lähestulkoon mahdottomaksi. Katsojaan ja hänen havaintokykyynsä ei luoteta pätkän vertaa. Jos Kroos syöttää pallon oikeaan laitaan vapaana olevalle Özilille, selostaja kertoo, että Kroos syöttää pallon oikeaan laitaan vapaana olevalle Özilille.

On sinänsä hienoa, että Yle on lähetyksissään huomioinut pedagogisen näkökulman. Peliä analysoidaan ja lajin saloja avataan myös siihen vihkiytymättömille.

Mutta kommenteille on aikansa ja paikkansa: ennen ottelun alkua, puoliajalla ja ottelun tauottua. Katsoja tarvitsee rauhansa, mutta sitä on näissä kisoissa ollut harvinaisen vähän tarjolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.