Mainos

"Holmlundin olisi pitänyt suoraselkäisesti erota"

Kauhajoen ampumatragedian jälkeen on luonnollista vaatia ministerin eroa, jos hänen koetaan epäonnistuneen tehtävässään. Tätä mieltä on Åbo Akademin poliitiikan tutkija Kimmo Grönlund. Grönlundin mielestä sisäministeri AnneHolmlundin olisi pitänyt erota.

Grönlundin mielestä ampumatragediasta ei kuitenkaan pidä tehdä puoluepoliittista kysymystä, poliittinen kylläkin.

- Ampumatapaus on poliittinen kysymys siinä mielessä, että oman hallinonalansa ministeri on poliittisesti vastuussa siitä, mitä hänen alallaan tapahtuu. Jos koetaan, että poliisihallinto on epäonnistunut, eikä aselupakäytäntöä ole muutettu lupauksista huolimatta tarpeeksi nopeasti, silloin ministeri on vastuussa. On aivan luoonollista, että hän silloin myös eroaa, sanoo Grönlund.

Grönlundin mielestä sisäministeri Holmlund olisi kerännyt enemmän tyylipisteitä, mikäli hän olisi ilmoittanut, että "koska minun ministerikaudellani tapahtui jo toisen kerran näin vakava kouluammuntatapaus, ja vaikka lupasin, että tähän puututaan Jokelan tapahtumien jälkeen, ja koska näin ei tapahtunut, koen epäonnistuneeni ja siksi eroan". Grönlundin mielestä tämä olisi ollut poliittisesti suoraselkäisempää kuin suomalainen tyyli, että aina yritetään väistellä.

Ministerillä poliittinen vastuu

Itsestään selvää on Grönlundin mielestä se, että Kauhajoen ampumatapauksesta ei voida syyttää Anne Holmlundia henkilökohtaisesti.

- Ministerin rooliin kuuluu kuitenkin poliittisen vastuun kantaminen ja hän on poliisinkin toiminnasta silloin vastuussa.

Muissa maissa ministerit kantavat poliittisen vastuun suomalaisia ministereitä paremmin.

- Naapurimaassamme Ruotsissa kulttuuriministeri erosi maksamattomien televisiolupamaksujen takia. Onhan se hieman eri sortin tapaus kuin tällainen usean ihmisen hengen vaatinut ampuminen. Kyllä meidän poliittisessa kulttuurissamme on tässä mielessä parantamisen varaa.

Grönlundin mielestä julkisuudessa voitaisiin pohtia myös sitä, pitäisikö ministerin palkkaa tarkistaa sen verrran ylöspäin, että tällaisia riskejä on mahdollisuus ottaa. Tällä Grönlund tarkoittaa sitä, että kun ryhtyy ministeriksi, on tietoinen siitä, että pesti voi loppua kesken kauden.

Grönlundin mielestä meidän suomalaisten on pidettävä huolta siitä, että kansakunnan parhaat voimat istuvat valtioneuvostossa.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.