Holmlund torjuu väitteet Stasi-aineiston salailusta

Sisäministeri Anne Holmlund torjuu väitteet siitä, että Supo salasi Stasi-tiedot vastoin ministeriön linjaa. Myös entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja kiistää epäilyt, joiden mukaan ulkoministeriö olisi tiennyt Suojelupoliisin salanneen arkistotietoja.

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) torjuu tiukasti väitteet, että suojelupoliisi olisi salaillut Stasi-asiakirjoja. Holmlund sanoo saaneensa asiasta selvitykset, jotka osoittavat, ettei Supolla ole aineistoa hallussaan eivätkä väitteet pidä paikkaansa.

Holmlund toteaa, että hänen saamansa selvityksen perusteella suojelupoliisi on toiminut lakien ja sääntöjen mukaan, kun se on käsitellyt haltuunsa saamia Stasi-tietoja.

Stasi-tietojen salailusta on tällä viikolla kirjoittanut Alma Median Helsingin toimitus.

Juttujen mukaan suojelupoliisi otti haltuunsa ja salasi arkistotiedot suomalaisista, joista Itä-Saksan salainen poliisi Stasin oli kerännyt tietoja, vastoin ulkoministeriön ja ulkopoliittisen johdon linjausta vuodelta 2000.

Holmlundin mukaan suojelupoliisi ei ole saanut aineistoa eikä ole näin ollen voinut sitä salata.

- Olennaista on, että Suomea koskevilta osilta nämä neuvottelut eivät johtaneet tulokseen ja näin ollen Suomi ei ole saanut mainittuja asiakirjoja ja tietoja haltuunsa, Holmlund sanoi.

- Kun aineistoa ei tällä tavalla tullut, ei ole myöskään voitu mitenkään toimia vastoin kenenkään linjauksia, Holmlund painottaa.

Taustalla ovat neuvottelut vuonna 2000, jolloin Suomi antoi Saksalle luvan hankkia Yhdysvalloista suomalaisia koskevaa aineistoa ns. Rosenholz-kortistosta. Suomi asetti silloin suostumukselleen tiettyjä ehtoja: Suomen viranomaisille ja tutkijoille piti antaa pääsy Saksalle luovutettavaan aineistoon ja Suomen kansalaisilla tuli olla oikeus saada itseään koskevia tietoja.

Rosenholz-arkistossa on tietoja Itä-Saksan salaisen poliisin tiedottajista ja yhteyshenkilöistä. Itä-Saksan romahtaessa arkisto päätyi Yhdysvaltoihin, ja Saksa on pyrkinyt saamaan sen takaisin.

Tuomioja kiistää ulkoministeriön tienneen Supon toimista

Entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Suojelupoliisin arkistotiedot Itä-Saksalle vakoilleista suomalaisista voidaan antaa totuuskomissiolle, kirjoittaa Aamulehti. Totuuskomissio voisi analysoida niin sanotut Rosenholz-arkistotiedot ja varmistaa, ettei syyttömiä tuomita.

Tuomioja kiistää epäilyt, joiden mukaan ulkoministeriö olisi tiennyt Supon salanneen arkistotietoja.

Aamulehti uutisoi eilen Supon salanneen Stasi-tiedot vastoin ministereiden avoimuuslinjausta. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja Tuomioja hyväksyivät tietojen saattamisen tutkijoiden ja asianosaisten ihmisten käyttöön. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, eikä suojelupoliisi ole antanut aineistoa edes oikeusistuimen käyttöön.

Poliisiasioista vastanneet entiset sisäministerit Kari Häkämies (kok.) ja Ville Itälä (kok.) kiistivät antaneensa Supolle luvan muuttaa avoimuuslinjausta. Suojelupoliisin apulaispäällikkö Petri Knape ei kommentoinut asiaa.

Rusi: Poliittisuus siivottava pois Suposta

Alpo Rusin mukaan on käsittämätöntä, jos suojelupoliisi on voinut salata Stasi-tietoja vastoin maan poliittisen johdon päätöstä avoimuudesta.

Nykyisin YK-tehtävissä oleva suurlähettiläs Rusi sen sijaan torjuu ajatuksen erityisen totuuskomission perustamisesta ruotimaan sitä, ketkä menneinä vuosikymmeninä todella luovuttivat Suomesta tietoja Itä-Saksan entiselle turvallisuuspoliisille Stasille.

- Suomessa ei voi olla Stasi-asiakirjojen tulkitsemiseen tarvittavaa asiantuntemusta, joka Saksassa taas on, Rusi sanoo.

Rusin mielestä tarve olisi ennemminkin saada nykyisestä poliisijohdosta riippumaton "totuuskomissio" tutkimaan Supon toimia. Rusille mieluinen henkilö työtä johtamaan olisi eläkkeellä oleva suojelupoliisin entinen päällikkö Eero Kekomäki.

- Suomi tarvitsee hyvän ja toimintakykyisen turvallisuuspalvelun, mutta sen tulee olla ammattitaitoon perustuva ja poliittisesti riippumaton. Ei ole hyvä asia, että nykyisin Supon johdossa on poliittisesti nimitettyjä henkilöitä, Rusi moittii.

Aiheettomaksi todetun vakoiluepäilyn kohteeksi aikoinaan joutunut Rusi toistaa vaatimuksensa siitä, että Stasin Suomeen liittyvä aineisto on julkistettava.

- Suomessa pitäisi toimia niin kuin muuallakin maailmassa, eli että Rosenholz-aineisto luovutetaan Saksaan Stasin arkistoja hallinnoivalle viranomaiselle ja sen kautta materiaali olisi tutkijoitten käytettävissä, Rusi sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat