Mainos

Hollywoodissa etsitään uusia rahoituskeinoja

Terminator 3 on ensimmäinen Hollywoodin suurtuotanto, jonka rahoitukseen on haettu apua Euroopasta. Hollywoodissa kasvavat tuotanto- ja markkinointikustannukset ovat saaneetkin studiot etsimään uusia rahoitusideoita.

Hollywoodissa haetaan nyt uusia keinoja suurelokuvien tuotantoihin. Kasvavat tuotanto- ja markkinointikustannukset sekä päätähtien suurpalkkiot ovat pakottaneet studiot etsimään rahoitusta muun muassa Euroopasta. Hollywoodin tähän saakka kalleiman elokuvan Terminator 3:n tuottamiseen saatiin rahat Saksasta.

Terminator 3 on ensimmäinen Hollywoodin suurtuotanto, jonka rahoitukseen on haettu apua Euroopasta. Saksalainen Intermedia -yhtiö hankki lähes yksinomaan tuotantovarat yli 200 miljoonan euron suuruiseen budjettiin. Terminatorin kaltaisen elokuvan levityssopimukset ovat maailmanlaajuista liiketoimintaa.

- Pidimme huutokaupan Terminator 3:n levitysoikeuksista, mikä oli historiallista Hollywoodissa. Eri studiot kävivät toistensa kanssa kilpaa oikeuksista. Tämä on ainutlaatuinen tapa rahoittaa elokuvamme riippumattomasti ja se mahdollisti sen, että saatoimme maksimoida elokuvan menestyksen kannalta tärkeät levitysoikeudet ympäri maailmaa, tuottaja Andy Vajna kertoo.

Jopa Arnold Schwarzeneggerin kaltaiset supertähdet joutuvat markkinoimaan suosittuja elokuvahahmojaan uudenlaisilla sopimuksilla. Elokuvan päätähti myy yhä useammin markkinointioikeudet myös omaan näköishahmoonsa: videopeleihin ja eri oheistuotteisiin.

Näyttelijät vakuuttavat kuitenkin, että päätavoite on laadukas elokuva.
- Terminatoreiden tuotantoon liittyy ennakkopaineita, joita monella muulla elokuvalla ei ole lainkaan. Tosin meillä oli tilaisuus tehdä sataprosenttista jälkeä. Tarvitaan paljon kärsivällisyyttä, elokuvan päätähti Arnold Schwarzenegger sanoo.

Yleisön teattereihin vetävät tähtinäyttelijät tietävät oman arvonsa. Schwarzeneggerin 35 miljoonan euron palkkio lohkaisee jo liki neljänneksen elokuvan budjetista. Monet haluavat myös osansa elokuvan tuotosta. Jos tähden palkkio luontaisetuineen kasvaa, elokuvistakin tulee entistä kalliimpia tuottaa.

- Uskon, että studiot ovat aika pitkälti antaneet periksi elokuvatähtien vaatimuksille. Hehän tarvitsevat tiettyjä tähtinimiä omiin tuotantoihinsa. Niinpä mitä tahansa tähdet pyytävätkin, sen elokuvastudiot joutuvat heille yleensä myös pulittamaan, tuottaja Mario Kassar toteaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 01.08.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.