Hollywoodin ohjaajien työehdoista sopu

Hollywoodin pitkään jatkuneeseen käsikirjoittajien lakkoon odotetaan huojennusta. Ohjaajien sopimuksesta odotetaan esimerkkiä myös käsikirjoittajille.

Hollywoodin ohjaajat ovat päässeet alustavasti sopimukseen työehdoistaan. Vastapuolena neuvotteluissa olivat elokuva- ja tv-studiot.

Torstaina saavutetun sovun jälkeen iso kysymys oli se, tuoko ohjaajien sopimus neuvottelupöytään myös lakkoilevat Hollywoodin käsikirjoittajat. Yhdysvaltain elokuva- ja tv-ala ovat kärsineet isoja tappioita, kun käsikirjoittajat ja tuottajat ovat käyneet työtaistelua useita kuukausia.

Ohjaajien alustava sopimus syntyi vajaan viikon sisällä siitä, kun ohjaajia ja tuottajia edustavat liitot aloittivat viralliset neuvottelut. Kolmivuotinen yleinen työehtosopimus tulisi voimaan kuluvan vuoden puolivälissä.

Ohjaajat äänestävät sopimuksen hyväksymisestä 26. tammikuuta.

- Tämän pitäisi tuoda käsikirjoittajat takaisin neuvottelupöytään. Ohjaajat eivät saaneet läpi eräitä keskeisiä tavoitteita, joita sekä ohjaajat että käsikirjoittajat ovat tavoitelleet. On epätodennäköistä, että käsikirjoittajat voisivat päästä yli sen tason mitä ohjaajille nyt tarjottiin, arvioi viihdealan juristi Jonathan Handel.

Käsikirjoittajat tavoittelevat parempia korvauksia työnsä käyttämisestä dvd-levyillä ja internetissä.

(MTV3-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat