Mainos

Hollantilaistaiteilija Suomeen sensuurijupakan vuoksi - ”Hyökkäys sananvapautta vastaan”

Hollantilainen taiteilija Dries Verhoeven matkusti lauantai-iltana Suomeen selvittämään sensurointijupakkaa, joka noussut hänen installaatioteoksen ”Ceci n'est pas…” -päätöskohtauksesta.

Helsingin poliisi on kieltänyt Lasipalatsin kulmilla Helsingissä sunnuntaina näytettävän kohtauksen esittämisen, koska katsoo sen rikkovan lakia. Poliisin mukaan kyseinen kohtaus täyttää sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista koskevan kriminalisoinnin tunnusmerkistön.

Teoksen päätöskohtauksessa 83-vuotias naisesiintyjä istuu alastomana tuolilla lasivitriinissä nuoren naisen naamio kasvoillaan. Kohtauksen tarkoituksena on käsitellä ihmisten mielikuvaa ikääntyvästä ihmiskehosta.

– Aikana, jona mallin keski-ikä on 19 vuotta, tahdon näyttää ihmisille epätavallisen representaation sanasta "keho". Voimmeko katsoa ongelmitta vanhan naisen alastonta kehoa, vai onko oman ikääntymisemme kohtaaminen liian raskasta? Helsinki on ensimmäinen kahdeksasta eurooppalaisesta kaupungista, jossa tämä kohtaus on kielletty, hämmästelee Verhoeven festivaalin julkaisemassa tiedotteessa.

Taiteilija katsoo, että samaan aikaan kun internetillä ja markkinoinnilla on taipumus käydä yhä pornografisemmiksi, tulee julkisen tilan käyttäytymissäännöistä yhä siveämpiä.

– Helsingin poliisin sensuuri tekee haavoittuvaisesta ja rehellisestä kuvasta epäilyttävän. Se on häpeilemätön hyökkäys sananvapautta vastaan.

Sunnuntaina esitettävässä kohutussa kohtauksessa alaston nainen puetaan nyt alusvaatteisiin poliisin kieltopäätöksen vuoksi.  

”Useita yhteydenottoja poliisille”

Päivittäin muuttuva installaatioteos on ollut esillä Helsingin Lasipalatsin edustalla kahdeksan päivää. Lasivitriinin sisällä on eri päivinä esiintynyt eri taiteilijoita. Tarkoituksena on herättää keskustelua ajankohtaisista aiheista julkisissa tiloissa.

Baltic Circle -festivaalin johtaja Eva Neklyaeva kertoo, että Helsingin poliisille on tehty useita ilmoituksia teoksesta.

– Kun teos avautui Helsingissä, ovat monet ottaneet yhteyttä poliisin, koska he ovat olleet huolissaan muun muassa siitä, onko vitriinin sisällä olevilla ihmisillä kylmä. Itse asiassa lasikopeissa on ollut varsin lämmintä. Joissakin kohtauksissa esiintyi lapsia, joka sekin on huolestuttanut ihmisiä, kertoo Neklyaeva MTV Uutisille.

Yhteydenottojen jälkeen poliisi otti yhteyttä festivaalijärjestäjään.

– Kävimme poliisin kanssa vielä kerran lävitse kahdeksan päivää kestävän teoksen tulevia kohtauksia. Yhtäkkiä ilmestyikin ongelma, ettei tätä viimeistä kohtausta saa esittää, hämmästelee Neklyaeva.

Festivaali aikoo tehdä hallinto-oikeudelle valituksen poliisin päätöksestä. Neklyaeva muistuttaa, että yleisötilaisuuden kieltäminen kokoontumislain nojalla on Suomessa erittäin poikkeuksellista.

MTV Uutiset ei tavoittanut kieltopäätöksen tehnyttä Helsingin poliisin ylikomisariota kommentoimaan tapausta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.