Mainos

Hollantilaismies: Kyrö hankki hormoneita tiiminsä urheilijoille

Hollantilaisen rikollisliigan jäsen on kertonut poliisikuulusteluissa hankkineensa kasvuhormonia ja epoa maastohiihdon entiselle päävalmentajalle Kari-Pekka Kyrölle.

Hollantilaismiehen mukaan Kari-Pekka Kyrö hankki kiellettyjä aineita tiiminsä urheilijoille. Asiat käyvät ilmi keskusrikospoliisin (KRP) esitutkinta-aineistosta, joka tuli julkiseksi tänään. Esitutkintamateriaali julkistettiin Kyrön salakuljetus- ja petossyytteisiin liittyvässä käräjäoikeuden valmisteluistunnossa.

Syyttäjän mukaan Kyrö salakuljetti kasvuhormonia ja epoa Hollannista Suomeen marraskuussa 1999 ja helmikuussa 2000.

Kyrön hollantilaiskontakti, 50-vuotias mies, kuului liigaan, joka toimitti hormoneja eri puolille Eurooppaa. Liigan johtaja tuomittiin vuonna 2000 kahden ja puolen vuoden vankeuteen. Kyrön kontakti sai ehdollisen tuomion. Kyrö tutustui hollantilaismieheen syksyllä 1999. Hiihtovalmentaja kysyi tuolloin hollantilaiselta, pystyisikö tämä toimittamaan hänelle kasvuhormonia. Hollantilainen otti selvää asiasta ja ilmoitti myöhemmin, että aineiden hankkiminen onnistuu.

Kyrö nouti aineet

Esitutkinta-aineistoon sisältyvässä kuulustelupöytäkirjassa hollantilaismies muistelee tilanneensa Kyrölle 4-5 erää Norditropiini-nimistä kasvuhormonia. Kasvuhormonia oli kaikkiaan noin 45 rasiaa. Eprex- eli epo-hormonia hän arvelee toimittaneensa kahteen otteeseen.

Hänen varmasti muistamansa erä kattoi 21 rasiaa, jotka sisälsivät kuusi Eprex-ruiskua. Miehen mukaan Kyrö kävi noutamassa kaikki erät Hollannista itse.

- Kun Kyrö tarvitsi Norditropiinia, hän otti yhteyttä minuun. Kyrö tuli hakemaan Norditropiinit luotani Amsterdamista. Hän otti tavarat mukaansa Suomeen tai johonkin harjoitusleirille laukussa, jossa oli kylmäkalle. Sitä, kuinka hän hoiti tuonnin Suomeen, en tiedä. Emme koskaan keskustelleet riskeistä, joita hän otti Norditropiinin ja Eprexin maahantuonnissa, hollantilainen kertoi poliisille.

Kun Kyröä pyydettiin kuulusteluissa kommentoimaan hollantilaisen kertomaa, hän kuittasi kertomusten olevan satuja. Hän kiisti ottaneensa vastaan hormoneja tai tuoneensa niitä Suomeen.

Aineiden hankinnan puolesta puhuvat KRP:n käsiinsä saamat maksumääräykset, jotka osoittavat Kyrön siirtäneen rahaa tililtään rikollisliigan pomon tilille. Poliisin hallussa on myös matkalaskuja ja lentolippuja, joista Kyrön Hollannin-matkat selviävät. Kyrön mukaan rahansiirrot liittyivät hänen yksityisiin liiketoimiinsa. Matkat puolestaan olivat hänen valmennustehtäviinsä kuuluvia.

Ketä tiimiin kuului?


Hollantilaismies kertoi kuulusteluissa tienneensä, että Kyrö on Suomen hiihtomaajoukkueen valmentaja.

- Niissä kasvuhormoneita koskevissa keskusteluissa, joita Kyrön kanssa kävin, hän kertoi tarvitsevansa näitä hormoneita tiiminsä urheilijoille.

Hollantilaisen mukaan Norditropiini ja Eprex ovat ainoita hormoneja, joiden käyttöä ei voida jäljittää. Hänen mielestään myös Kyrö tiesi tämän.

- Tämä on yleisesti tunnettu tosiasia. Kyrön kanssa käymissäni keskusteluissa on tästä tosiasiasta puhuttu.

Esitutkinnassa ei selvinnyt, kenelle aineet oli tarkoitettu. Maajoukkueen hiihtäjiltä kysyttiin, keitä heidän käsityksensä mukaan Kyrön urheilijatiimiin kuului. Janne Immosen, Harri Kirvesniemen ja Virpi Kuitusen mielestä kyse oli A-maajoukkueesta. Mika Myllylä taas käsitti tiimillä Kyrön henkilökohtaiset valmennettavat ja mainitsi nimeltä sittemmin epon käytöstä kärynneen Kaisa Variksen.

Kukaan poliisin kuulustelemista hiihtäjistä ei ole missään yhteydessä myöntänyt käyttäneensä kasvuhormonia tai epoa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 14.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.