Hollantilaisjoukot jättivät Afganistanin

Hollantilaisjoukot lopettivat sunnuntaina juhlallisin seremonioin tehtävänsä Afganistanissa. Hollanti ryhtyi vetämään maasta joukkojaan, jotka ovat palvelleet pääasiassa keskisessä Uruzganin maakunnassa. Afganistanissa on vajaat 2000 hollantilaissotilasta.

Hollantilaisten lähtö on ensimmäinen merkittävä vetäytyminen Afganistanissa toimivien Isaf-joukkojen riveistä. Aiemmin vain Sveitsi on lopettanut osallistumisen operaatioon. Maa veti kaksi sotilastaan pois keväällä 2008.

Vaikka hollantilaiset luovuttivat sunnuntaina komennon Uruzganissa uudelle monikansalliselle joukolle rauhallisesti, päättyi komennus poliitikkojen kannalta sotkuisesti. Sotilasliitto Naton helmikuussa Hollannille esittämä pyyntö jatkaa operaatiossa vielä vuosi johti maassa poliittiseen kriisin ja hallituksen kaatumiseen. Uutta ei ole vieläkään saatu kasaan.

Seuraava Isaf-joukot jättävä maa on Kanada, joka on ilmoittanut vetävänsä sotilaansa pois ensi vuonna. Yhdysvallat ja Britannia taas ovat ilmaisseet toiveen taisteluoperaatioiden lopettamisesta vuonna 2014.

- Tämä on vetäytymisten alkusoitto. Uskon, että useat Nato-maat ilmoittavat lähdöstään ennen vuotta 2014, sanoo afganistanilainen asiantuntija Haroon Mir.

Taleban kiitti lähdöstä

Vaikka Afganistan vaati 24 hollantilaissotilaan hengen, pitää Hollanti joukkojen toimintaa menestyksekkäänä. Myös Afganistanin presidentti Hamid Karzai kiitti lähteviä hollantilaisia avusta maan jälleenrakentamisessa.

Hollantilaisten nelivuotiseen taipaleeseen mahtui verrattain vähän taistelemista, sillä joukot keskittyivät Uruzganin kehittämiseen. Toimintaa on pidetty Isafin sisällä esimerkillisenä.

- Me kykenimme tarjoamaan väestön pääosalle melko turvalliset elinolot, sekä pystyimme kehittämään terveydenhoitoa, koulutusta ja liiketoimintaa, summasi Hollannin asevoimien komentaja Peter van Uhm.

Taleban-kapinalliset ovat kehuneet Hollannin päätöstä ja neuvoneet muita seuraamaan esimerkkiä. Uruzgan on merkittävä oopiumintuotantoalue, jossa kapinalliset ovat yhä hyvin aktiivisia.

Viimeiset hollantilaissotilaat lähtevät Afganistanista syyskuussa.

(MTV3 - STT - AFP - DPA)

Lue myös:

    Uusimmat