Mainos

Hollantilaiset äänestävät EU:n perustuslaista

Vaikka Hollannin kansanäänestys on neuvoa-antava, hallituspuolueet ovat ilmoittaneet kunnioittavansa äänestystulosta.

Hollannissa äänestetään tänään EU:n perustuslaista. Äänestyspaikat avasivat ovensa puoli yhdeksältä Suomen aikaa.

EU:n kriisi uhkaa syvetä entisestään, jos ei-puoli voittaa Ranskan tapaan myös Hollannissa. Käytännössä tulos mitä ilmeisimmin tyrmäisi perustuslain lopullisesti.

Mielipidemittausten mukaan selvä enemmistö vastustaa perustuslakia. Vaikka Hollannin äänestys ei ole sitova, hallituspuolueet ovat ilmoittaneet mukautuvansa tulokseen, jos äänestysprosentti nousee vähintään 30:een. Usein innottomasti äänestävässä Hollannissa kyseinen raja on jo rikkoutunut.

Ensimmäisiä ovensuukyselyiden tuloksia odotetaan heti iltakymmenen jälkeen, kun äänestyspaikat ovat sulkeneet ovensa. Lopullisten tulosten odotetaan valmistuvan aamuyöllä.

Barroso pyysi EU-mailta malttia

EU:n komission puheenjohtaja Jose' Manuel Barroso kehottaa unionia pysymään maltillisena tuli Hollannissa millainen tulos tahansa. Barroso vetosi jäsenmaihin, etteivät ne tekisi "yksipuolisia" päätöksiä EU:n perustuslain tulevaisuudesta.

-Odottakaamme Hollannin tuloksia, mutta tuloksesta riippumatta pyydän kaikkia EU:n jäseniä ja eurooppalaisia johtajia välttämään yksipuolisia aloitteita ennen Eurooppa-neuvostoa (16.-17. kesäkuuta), Barroso sanoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Britannian hallitus on epäröinyt, järjestetäänkö maassa lainkaan kansanäänestystä, kun Ranska äänesti EU:n perustuslakia vastaan. Brittien on ollut tarkoitus äänestää perustuslaista ensi vuonna.

(MTV3-Reuters-STT)

(Seitsemän uutiset 01.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.