Mainos

Hollantilainen tuomioistuin: Saddam syyllistyi kansanmurhaan

Päätös on ensimmäinen, jossa jokin tuomioistuin katsoi, että Irakin diktaattori syyllistyi kansanmurhaan, kun Halabjan kaupungin verilöylyssä surmattiin kurdeja 1988.

Hollantilaisen tuomioistuimen mukaan Irakin syrjäytetty johtaja Saddam Hussein syyllistyi kansanmurhaan Irakin kurdeja vastaan 1988. Jutussa oli vastaajana hollantilainen liikemies Frans van Anraat, jota syytettiin avunannosta kansanmurhaan ja sotarikoksiin.

Oikeus tuomitsi liikemiehen 15 vuodeksi vankeuteen avunannosta sotarikoksiin. Se katsoi van Anraatin tienneen, että Irak valmistaisi aseita kemikaaleista, jotka hän myi maahan. Kansanmurhan osalta oikeus hylkäsi avunantosyytteen, koska van Anraat ei oikeuden mukaan tiennyt Irakin hallinnon suunnittelleen kansanmurhaa.

Päätös on ensimmäinen, jossa jokin tuomioistuin katsoi, että Irakin diktaattori syyllistyi kansanmurhaan, kun Halabjan kaupungin verilöylyssä surmattiin kurdeja 1988. Yhtenä päivänä kuoli tuolloin yli 5000 ihmistä.

Halabjan tapahtumia on määrä käsitellä myös Irakin pääkaupungissa Bagdadissa Saddamia vastaan käytävässä oikeudenkäynnissä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.