Hollanti laillisti eutanasian

Hollanti laillisti tänään eutanasian ensimmäisenä maana maailmassa.

Hollannin parlamentti hyväksyi ehdotuksen eutanasian hyväksymisestä selvin numeroin 104-40.

Käytännössä lailla vahvistetaan voimassa oleva käytäntö, jossa parantumattomasti sairaan potilaan kuoleman avustaminen on sallittu jo vuosien ajan. Useissa oikeuden päätöksissä ja hallituksen ohjeissa lääkäreille on käytännössä annettu mahdollisuus avustaa potilaita kuolemaan.

Hollannin rikoslaissa eutanasia oli tähän saakka kuitenkin rangaistava teko ja siinä avustaneita lääkäreitä voitiin ainakin teoriassa syyttää murhasta. Myös Suomessa aktiivinen eutanasia on rikos. Potilaan itsemääräämisoikeutta kuitenkin kunnioitetaan siten, että potilaalla on oikeus kieltäytyä tarjotusta hoidosta.

Potilaan oikeudet kunniaan

Eutanasian kannattajien mukaan uusi laki asettaa Hollannin kärkeen potilaan oikeuksien puolustajana. Vastustajat, lähinnä maan kristilliset puolueet, taas sanovat pelkäävänsä väärinkäytöksiä ja hoidon korvautumista surmaamisella.

Hollantilaisten eutanasiajärjestöjen mukaan lääkärit avustivat viime vuonna yli 2 200 potilaan kuolemassa. Todellisuudessa eutanasialuvut lienevät vielä paljon suurempia, sillä kaikkia tapauksia ei ole raportoitu mahdollisten syytetoimien vuoksi.

Terveysministeri Els Borstin mukaan lääkärit ovat kuitenkin toteuttaneet vain noin joka kolmannen potilaan toiveen armokuolemasta. Useissa oikeuden päätöksissä ja hallituksen ohjeissa lääkäreille on käytännössä jo aiemmin annettu mahdollisuus avustaa potilaita kuolemaan.

Tiukat ehdot

Hollannin uusi laki asettaa armokuolemalle edelleen tiukat rajat. Täysi-ikäisen potilaan täytyy esittää toiveensa vapaaehtoisesti, toistuvasti ja perusteellisen harkinnan jälkeen. Lisäksi lääkärin on täytynyt tehdä potilaalle selväksi kaikki mahdolliset hoitovaihtoehdot. Jokainen tapaus täytyy lisäksi ilmoittaa kolmihenkiselle valvontakomitealle, joka koostuu lääkäristä, juristista ja etiikan asiantuntijasta. Potilaan parantumattomuudesta täytyy olla aina vähintään kahden lääkärin mielipide.

Hallituksen aiempien ohjeiden mukaan lääkäri ei saa ehdottaa armokuolemaa vaihtoehtona, vaan aloitteen tulee tulla potilaalta. Harkintavalta siirtyy lääkäreille, jos potilas on tehnyt kirjallisen toiveen armokuolemasta, mutta ei kykene sitä enää heikentyneen tilansa vuoksi itse toistamaan. Nuorten, 12-16-vuotiaiden potilaiden osalta laki vaatii eutanasia toteuttamiseksi potilaan oman toiveen lisäksi myös vanhempien suostumuksen.

Hollannin tavoin armokuolemaan on suhtauduttu sallivasti mm. Sveitsissä ja Belgiassa, vaikka kyseessä on periaatteessa edelleen rikos. Yhdysvalloissa Oregonin osavaltiossa lääkärit ovat saaneet avustaa parantumattomasti sairaiden potilaiden itsemurhassa vuodesta 1997 lähtien. Termi eutanasia tulee yhdistetyistä kreikankielisistä sanoista eu ja thanatos, mikä tarkoittaa "hyvää kuolemaa".

Suomessa pitkä matka

Arkkiatri Risto Pelkonen sanoo MTV3:n haastattelussa, että vertailu Suomen ja Hollannin välillä on vaikeaa. Pelkosen mukaan maiden hoitokäytännöt ovat niin erilaiset ettei eutanasiakysymyksessä seista samalla viivalla.

Helsingin Yliopiston neurologian professori Jorma Palo sanoo, että Suomessa menee vielä pitkään ennen kuin eutanasikeskustelu saavuttaa Suomessa samalle tasolle kuin Hollannissa. Palon mukaan Suomalaisista lääkäreistä osa kyllä hyväksyisi Hollannin mallin. Palo muistuttaa, että Hollannin malli antaa maan lääkäreille mahdollisuuden toimia kuten on toimittu jo pitkään, mutta ilman pelkoa rikoksesta.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat