Mainos

Hollanti haastoi EU-maat oikeuteen

Hollanti haastaa EU:n jäsenmaat EY-tuomioistuimeen sotilaallisten asiakirjojen salaamisesta. Hollannin mukaan päätös julistaa puolustuspoliittiset asiakirjat salaisiksi on EU:n perussopimusten vastainen.

Hollannin hallitus päätti tänään valittaa EY-tuomioistuimeen ns. Solana-päätöksestä. Hollanti katsoo, että päätös salata kriisinhallintaan liittyvät salaiset ja luottamukselliset asiakirjat rikkoo EU:n perussopimusta vastaan. -Hollanti pyrkii eurooppalaisessa päätöksenteossa suurimpaan mahdolliseen avoimuuteen, todetaan Hollannin hallituksen tiedotteessa.

Javier Solana

Solana-päätös tehtiin virkamiestasolla heinäkuun lopulla. Nato vaati tietojen luovuttamisen ehtona unionia järjestämään herkälle tiedusteluaineistolle tiukan suojelun. Päätöstä ajamassa läpi oli myös Naton entinen pääsihteeri, nykyinen EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

Hollannin lisäksi päätöstä vastaan äänestivät Suomi ja Ruotsi. Näiden maiden mielestä sotilaallisesti herkät asiakirjat olisi voitu turvata olemassaolevien sääntöjen piirissä, luomatta niille omaa automaattista salausjärjestelmää. Suomi ei ole vielä päättänyt, yhtyykö se Hollannin kanteeseen. Suomi voi tehdä myös väliintulon Hollannin kanteen puolesta tuomioistuimessa.

Hollanti perustelee kannettaan sillä, että asiakirjojen luokittelu ei voi olla ainoa perustelu niiden salaamiselle, vaan ratkaisun on perustettava asiakirjan sisältöön. Myös EU:n parlamentti on ollut päätökseen tyytymätön, koska se syrjäytettiin täysin päätöksenteossa. Parlamentin oikeusasiain valiokunta suositti äskettäin, että parlamentti valittaisi asiasta tuomioistuimeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.