Mainos

Hollanninkin luottoluokitusta laskettiin – tässä seuraus

Viime marraskuussa Suomi jäi Saksan ja Luxemburgin kanssa ainoana maana euroalueella kolmen A:n kerhoon.  

Silloin luottoluokittaja Standard & Poor's alensi Hollannin luottoluokituksen tasolle AA+. Suomella on perjantain jälkeen siis täysin sama rivi kolmelta suurelta luokittajalta Hollannin kanssa.  

Ja mitä Hollannille sitten tapahtui?  

Ei paljoa mitään.  
Markkinoilla sen lainojen korkotaso nousi hivenen, mutta alkuvuonna alkoi voimakas korkojen lasku muiden euroalueen maiden valtionlainojen mukana.  

Perjantaina Suomen 10 vuoden lainojen korkotaso oli 1,02 prosentissa, Hollannin puolestaan 1,03 prosentissa. Ero on hyvin pieni, kun katsoo, että vaikkapa vuonna 2012 korkotaso kiikkui kahden prosentin molemmin puolin.  

Luokituksen laskun arvo on siis enemmän symbolinen kuin reaalinen. Raportissaan S&P muistutti, että Suomen nettovelkaantumisaste - siis saatavat mukaan lukien - on alhainen, 22 prosenttia.   

Kasvunäkymät ovat asia, mikä luokittajaa huolettaa. Se sanoo suoraan, että Suomen jääminen pitkäaikaiseen taantumaan on mahdollista.  

Esimerkiksi Euroopan komissio arvioi, että Suomen talouskasvu on ensi vuonna euroalueen toiseksi heikointa. Vain Kypros jää taakse.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.