Mainos

Hollannin hallitus eroaa

Hollannin pääministeri Jan Peter Balkenende kertoo, että eron syy on hallituskumppanin tuen menetys riidassa siirtolaisministeristä.

Hollannin hallitus on päättänyt erota siirtolaisministeri Rita Verdonkin asemasta nousseen kiistan vuoksi, kertoi pääministeri Jan Peter Balkenende myöhään eilisiltana. Vain hetkeä aiemmin Balkenenden hallituksen vähemmistökumppani D66-puolue oli vetäytynyt hallitusyhteistyöstä. Puolueen kolmen ministerin mukaan he eivät enää voineet jatkaa samassa hallituksessa kiistellyn Verdonkin kanssa.

Balkenende on vahvistanut eron virallisesti valtion johtajalle, kuningatar Beatrixille, tänään.

Riita hallituksen sisällä syntyi siitä, miten ministeri Verdonk hoiti somalialaissyntyisen kansanedustajan Ayaan Hirsi Alin kansalaisuudesta nousseen kiistan. D66-puolue on vaatinut ministeriä eroamaan.

Verdonk ilmoitti toukokuussa, ettei Hirsi Ali voi pitää Hollannin kansalaisuuttaan, koska tämä oli valehdellut turvapaikkahakemuksessaan vuosia sitten. Tämän jälkeen Verdonk joutui valtavaan poliittiseen paineeseen, jonka myötä hän pehmensi kantaansa. Tiistaina ministeri ilmoittikin, että Hirsi Ali saa pitää kansalaisuutensa.

Kohun aikana Hirsi Ali luopui kansanedustajan tehtävistään ja kertoi muuttavansa Yhdysvaltoihin.

Hallituksen ero saattaa johtaa ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.