Mainos

Hollandesta sosialistien presidenttiehdokas

Ennakkosuosikki Francois Hollande voitti kilvan Ranskan sosialistien presidenttiehdokkuudesta. Kun esivaaliäänistä oli laskettu sunnuntai-iltana yli puolet, Hollande oli saanut lähes 57 prosentin kannatuksen.

Vastaehdokas Martine Aubry myönsi pian tämän jälkeen tappionsa.

Valinta oli merkittävä, sillä sosialistien ehdokkaan ennustetaan voittavan ensi kevään presidentinvaalit ja nousevan näin Ranskan johtoon.

Edellisestä sosialistipresidentistä on vierähtänyt jo pitkä tovi. Hän oli Francois Mitterrand, joka jätti tehtävän vuonna 1995.

57-vuotiaan Hollanden 61-vuotias vastaehdokas uhkui vielä päivällä taistelutahtoa.

– Kehotan kaikkia ranskalaisia äänestämään vakaumustensa -- ja todellisen muutoksen puolesta, Lillen kaupungin pormestarina toimiva Aubry julisti.

Aubry oli kampanjoinnin aikana leimannut kilpakumppaninsa pehmeäksi keskitien kulkijaksi, jolla ei ole riittävästi pontta nykyisen presidentin Nicolas Sarkozyn päihittämiseen.

Francois Hollande on sosialistipuolueen entinen ja Martine Aubry sen nykyinen puheenjohtaja. Kumpikin kuuluu puolueen keskustaan, joka on samalla sen valtavirtaa.

Presidentti valitaan toukokuussa

Sosialistien järjestämä kaksivaiheinen amerikkalaistyylinen esivaali oli ensimmäinen laatuaan Ranskassa. Vaali oli avoin kaikille ranskalaisille, jotka ilmoittivat kannattavansa vasemmiston arvoja ja maksoivat äänestämisestä euron.

Jo ensimmäinen kierros houkutteli uurnille 2,6 miljoonaa ranskalaista, ja sunnuntaina äänestäjiä arvioitiin olleen vielä parisataatuhatta enemmän.

Sosialistien piirissä esivaalia pidettiin samalla jonkinlaisena starttina varsinaiseen presidentinvaaliin. Tätä tähdensi myös Hollande äänestäessään Tullen kaupungissa Lounais-Ranskassa.

– Mitä suurempi on äänestäjien määrä, sitä selvempi voittomme tulee olemaan ja sitä paremmat ehdokkaamme mahdollisuudet voittaa vuonna 2012.

Presidentti Sarkozyn leirissä esivaali herätti hämmennystä. Presidentti itse leimasi vaalin Ranskan poliittiselle kulttuurille vieraaksi, mutta osa hänen kannattajistaan myönsi, että tapahtuma toimi hyvänä mainoksena sosialisteille.

Varsinaisten presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään huhtikuussa. Sarkozyn arvellaan haluavan toiselle kaudelle, mutta hän ei ole toistaiseksi ilmoittautunut ehdokkaaksi.

(MTV3 - STT)

Katso Helena Petäistön juttu Pariisista (Kymmenen uutiset 16.10.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.