Mainos

Hölkkääjä, lahjoita vanhat tossusi Tansaniaan

Juoksemista harrastavilta kerätään nyt vanhoja lenkkitossuja Tansaniaan. Vaikka tossuillasi olisi juostu jo satoja kilometrejä, tansanialaisen koulun liikuntatunnille ne vielä kelpaavat. Kyse on uudenlaisesta kehitysyhteistyöstä. 

Lenkkareita kerää SUL:ia lähellä oleva kansalaisjärjestö Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry. Se on vienyt jo vuosia erilaisia liikuntavälineitä Tansaniaan. Parhaillaankin Dar es Salaamin satamassa odottaa kontillinen suomalaisten vanhoja urheiluvälineitä. Niitä jaetaan 1 600 kouluun ja 12 opettajankoulutuslaitokseen.

– Tansanilaisilla lapsilla on paljon poissaoloja koulusta esimerkiksi vedenhaun, polttopuiden keräämisen tai lehmien paimentamisen takia. Pallo ja hauska koululiikunta houkuttelevat heitä kouluun, ja samalla he oppivat lukemaan ja tietämään oikeutensa. Lenkkikenkiä ja muita liikuntavälineitä saa vain, jos käy koulussa, LiiKe ry:n toiminnanjohtaja Ari Koivu taustoittaa.

– Kentän reunalla voidaan sitten kertoa muutakin terveydestä ja liikunnan tärkeydestä. Kaupungistumisen myötä aikuisilta tansanialaisilta helposti jää liikunta, koska he lähtevät pitkien välimatkojen takia töihin paikallisbussilla jo kukonlaulun aikaan ja palaavat auringon laskettua.

Käytetyt Niket vastaan Kiinan halpistossut

Koivun mukaan suomalaiset lahjoittavat yleensä kohtuullisen hyväkuntoista tavaraa.

– Käytetyt Niket - oli ne sitten tehty missä tahansa - ovat vielä kymmenen kertaa paremmassa kunnossa kuin uudet kiinalaiset tossut. Kiinasta syydetään paljon Afrikkaan halpaa tavaraa, joka ei kestä, juuri itsekin Afrikasta palannut Koivu kertoo.

Viimeisen kolmen kesänä aikana Helsinki Cupin yhteydessä on kerätty kontillinen urheiluvälineitä Tansaniaan. Lisäksi yksittäiset seurat ovat järjestäneet keräyksiä. Esimerkiksi viime joulukuussa Hämeenlinnan Tarmo lahjoitti Tansanian yleisurheiluliitolle 25 uudet piikkarit, joilla kilpaillaan seuraavissa brittiläisen kansainyhteisön Commonwealth Games -kisoissa.

Lenkkareita voi lahjoittaa hyvään tarkoitukseen esimerkiksi viikon päästä järjestettävässä Helsinki City Runissa. Suuri määrä aikuisten kokojakaan ei haittaa.

– Tansaniassa kävellään paljon paljain jaloin, joten jalka on leveämpi kuin suomalaisilla. Ja kyllä 12-14 -vuotiailla nuorilla alkaa olla jalka jo kokoa 38.
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.