Mainos

Holkeri YK:n Kosovo-hallinnon johtoon

Harri Holkerin nimitys Kosovon väliaikaishallinnon johtoon on varmistunut. Tehtävää pidetään erittäin vaativana.

YK:n turvallisuusneuvosto on vahvistanut valtioneuvos Harri Holkerin nimityksen YK:n pääsihteerin erityisedustajaksi Kosovon maakuntaan.

Erityisedustajan tärkeimpänä tehtävänä on saattaa alkuun neuvottelut maakunnan hallinnollisesta asemasta.
YK:n pääsihteeri Kofi Annan esitti Holkeria Kosovon väliaikaishallinnon Unmikin (United Nations Interim Administration Mission in Kosovo) johtajaksi viime viikolla. Holkeri arvioi, että tärkein tehtävä on rakentaa luottamusta osapuolten välille. Hän sanoi pyrkivänsä näin tekemään tehtävänsä tarpeettomaksi.

Holkerin tuleva tehtävä on yksi merkittävimmistä suomalaisten YK-tehtävistä.

Odotettavissa vaativa tehtävä

Holkerin toimenkuvaa ei ole vielä tarkasti määritelty, mutta hänen ensimmäisiä suuria tehtäviään Kosovossa tulevat olemaan Serbia-Montenegron ja Albanian johdon välisen keskustelun tiivistäminen. Lisäksi Kosovon albaanien ja serbien välit pitäisi saada lämpenemään.

Johtaja Markku Laamanen Suomen Kosovon yhteystoimistosta kertoo, että Kosovon serbit ja albaanit ovat ottaneet Holkerin nimityksen hyvin vastaan. Laamasen mukaan presidentti Ibrahim Rugova on toivottanut Holkerin tervetulleeksi, samoin kuin alueen serbijohtajat.

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman mukaan Holkerin johtaman siviilihallinnon tehtävänä on mahdollistaa siirtyminen aluehallintoon. Hallinnon tehtävänä on myös järjestää vaalit.

Suomen ulkoministeriön mukaan siviilihallinnon päällikkö on vastuussa myös alueella toimivien kansainvälisten järjestöjen töiden koordinoinnista. Ulkoministeriö arvioi, että YK:n Kosovon siviilihallinnon päällikön tehtävää voisi luonnehtia yhdeksi YK:n vaikeimmista.

Pääministeri Matti Vanhanen on onnitellut Holkeria valinnasta. Vanhanen sanoo onnittelukirjeessään, että Holkerin laajalla kokemuksella on suuri merkitys tulevassa työssä.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 28.07.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.