Holkeri vetämään selvitystä kehitysavun tasosta

Valtioneuvos Harri Holkeri ryhtyy kehitysyhteistyöministeri Suvi-Anne Siimeksen (vas.) pyynnöstä johtamaan selvitystyötä Suomen kehitysavusta.

Asiantuntijaryhmän tehtävänä on tehdä esitys siitä, miten Suomi saavuttaa kehitysyhteistyörahoissaan YK:n edellyttämän 0,7 prosentin tason. Ryhmän on määrä tehdä esitys julkiseen keskusteluun ensi vuoden alussa ja valmistaa asiantuntijaselvitys kevään eduskuntavaalien jälkeisiä hallitusneuvotteluja varten.

Holkerin ohella ryhmään kuuluvat toimittaja Umayya Abu-Hanna, professori Pertti Haaparanta, piispa Eero Huovinen, johtaja Johanna Ikäheimo, pääjohtaja Maria-Liisa Nevala, professori Olli Rehn ja puheenjohtaja Maj-Len Remahl. Pysyvinä asiantuntijoina toimivat valtiosihteerit Raimo Sailas valtiovarainministeriöstä ja Antti Satuli ulkoministeriöstä.

Siimes luottaa siihen, että kehitysapua voidaan todella kasvattaa.

-Kansalaisten valtaenemmistö kannattaa asiaa, samoin kaikki merkittävimmät puolueet. Useissa EU-maissa on tehty tai ollaan tekemässä nostopäätöksiä, eikä oman kansantaloutemme tila tai valtion velkatilanne enää muodosta aiemmanlaista estettä, hän perustelee ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston tiedotteessa.

Holkerin mukaan hänen tavoitteenaan oli koota monipuolinen ryhmä, joka on valmis myös uudenlaisiin esityksiin kehitysyhteistyön parantamiseksi.

-Käsitykseni mukaan kansalaisten luottamus kehitysyhteistyöhön voi pysyä korkeana vain, jos yhteistyön laatu on korkeaa ja annettu tuki todella auttaa köyhiä kehitysmaita kehityksen alkuun. Erityisesti YK:n millennium-huippukokouksen hyväksymä julistus ja sen tavoite köyhyyden puolittamisesta edellyttävät Suomelta myös oman kehitysyhteistyön kehittämistä, millennium-yleiskokouksen puheenjohtajana toiminut Holkeri muistuttaa.

Suomi käyttää nykyisellään kehitysyhteistyöhön noin 0,34 prosenttia bruttokansantulosta. Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston ja Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen heinäkuussa julkistaman kyselyn mukaan kolme neljästä suomalaisesta katsoo, että siivun pitäisi olla vähintään 0,5 prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat