Mainos

Holkeri uskoo edelleen Kosovon mahdollisuuksiin

Kosovon YK-hallintoa kaksi kuukautta johtanut valtioneuvos Harri Holkeri ei ole antanut vastoinkäymisten lannistaa itseään. Hänen mukaansa tulokset Serbia-Montenegron ja Kosovon albaanien tiistaisesta tapaamisesta Wienissä olisivat voineet olla huonommatkin.

- Taiteellinen vaikutelma ei kaikilta osin ollut paras mahdollinen -- mutta itse suoritus oli melko lailla täydellinen, Holkeri kuvaili tilannetta taitoluistelun termein tänään Helsingissä.

Holkeri korosti useaan otteeseen, ettei Wienissä aloitettu poliittista neuvotteluprosessia vaan kyseessä oli symbolinen lähtölaukaus käytännön ongelmien ratkaisemiseen tähtäävälle vuoropuhelulle.

- Ja käytännön asiat täytyy saada ensi kuntoon, ennen kuin Kosovon lopullisesta asemasta voidaan päättää. Eikä Kosovon poliittista tulevaisuutta ratkaista Belgradissa, Pristinassa tai Wienissä vaan YK:n turvallisuusneuvostossa, Holkeri muistutti.

Kosovon poliittinen asema ei ollut Wienissä esityslistalla, mutta Holkeri ei yllättynyt, että albaanien havittelema itsenäisyys sekä mainittiin että serbien taholta heti kiistettiin.

Muun muassa energiakysymyksiä, pakolaisia, väkivaltaisuuksissa kadonneita ja liikenne- sekä viestintäyhteyksiä pohtivien teknisen tason työryhmien työ alkaa marraskuussa. Aikataulua tulosten saavuttamiseksi ei ole lyöty lukkoon.

Holkeri arvion mukaan Kosovon ensi vuoden aluevaalit voisivat ehkä motivoida poliitikkoja tarjoamaan edes jotain ratkaisuja kansalaisten jokapäiväisen elämän helpottamiseksi. Kosovon kiistelty maakunta on ollut YK:n johtaman väliaikaishallinnon alaisuudessa kesästä 1999.

Vaikka Holkeri korostaa hallinnon ja oman asemansa väliaikaisuutta, hän myöntää samalla, ettei suuria läpimurtoja maakunnan lopullisen aseman suhteen ole nykyoloissa odotettavissa.

-Minähän en tiedä, paljonko minulla on vuosia edessä. Jos niitä vähänkin on, en minä loppuelämääni halua Kosovossa olla - mutta myöskään en halua antaa kovin helpolla periksi, Holkeri vakuutti.

Holkeri kiitti kansainväliseltä yhteisöltä kautta linjan saamaansa tukea tehtävälleen. Viimeksi perjantaina EU:n huippukokous viestitti tukevansa Holkerin pyrkimyksiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.