Mainos

Holkeri toppuuttelee presidenttipeliä

Valtioneuvos Harri Holkerin mielestä puolueita ei pitäisi vaatia määrittämään kantaansa presidenttiehdokasasetelmaan ennen kuin tiedetään, onko tasavallan presidentin paikka edes tulossa auki.

Holkerin mielestä on kysyttävä, miksi "järkevät ihmiset, kuten vaikkapa pääministeri Matti Vanhanen" antautuisivat muodollisiksi ehdokkaiksi, jos vaalit käydään presidentti Tarja Halosen uudelleen valitsemiseksi.

-Jos pääministeri taas tosissaan haastaisi istuvan presidentin, synnyttäisi se nykyoloissa ilman muuta ulkopoliittisten linjausten vastakkainasettelun, halusivat asianomaiset itse sitä tai eivät, Harri Holkeri kirjoittaa kolumnissaan Turun Sanomissa.

Holkeri muistuttaa olleensa itse kaksi kertaa ehdolla presidentinvaaleissa häviämässä Mauno Koivistolle, "jotta vaalit saatiin näyttämään demokraattisilta". Hänen näissä vaaleissa aavuttamillaan kakkos- ja kolmossijalla ei Holkerin mukaan ollut juurikaan laajempaa poliittista merkitystä. Jalolla kilvalla on hänen mielestään kuitenkin toki aina arvonsa.

Holkerin mielestä on selvää, että mikäli presidentti Halonen päättää jatkaa, hän myös tehtävän saa. Spekulointi Halosen ehdokkuudella YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi ei Holkerin mukaan kuitenkaan perustu realismille.

-Kun Kofi Annan valittiin toiselle kaudelleen, se merkitsi Afrikan edustuksen ylimääräistä jatkoa. Jo silloin vuorossa ollut Aasian maaryhmä teki selväksi, että se tulee käytössä olevan rotaatioperiaatteen mukaisesti esittämään henkilön omalta mantereeltaan Annanin seuraajaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.