Mainos

Holkeri toiveikas P-Irlannin rauhan suhteen

Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluista palannut sovittelija Harri Holkeri uskoo, että rauha on nyt todellakin tulossa Pohjois-Irlantiin. Hän odottaa, että neuvottelutulos hyväksytään Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan kansanäänestyksissä 22 toukokuuta.

-Olen optimisti, otaksun että kansanäänestykset hyväksyvät nyt sovitut asiat. Sitten toteutetaan aikamoinen määrä erilaisia päätöksiä ja tämä johtaa taas siihen, että rauhanprosessi jatkuu ja tilanne siellä rauhoittuu. Nyt saatiin aikaan ikään kuin peruskivi rakennukselle, jota aletaan rakentaa, Holkeri kuvaili.

Syntynyt neuvottelutulos on Holkerin mukaan paras mahdollinen ratkaisu, ja hän uskoi, että sillä on tukenaan kansan enemmistön mielipide. -Pohjois-Irlannin ihmiset ovat tämän sopimuksen takana. Ei tämä olisi ollut muuten mahdollista. Olen ollut politiikassa nelisenkymmentä vuotta, tämä oli päätähuimaava kokemus siitä, että kansa tahtoi, ja poliitikot päättivät kansan tahdon mukaisesti, silminnähden liikuttunut Holkeri sanoi.

Holkeri suhtautui perin filosofisesti ääriprotestanttien lausuntoihin, joissa he ilmoittivat torjuvansa neuvotteluratkaisun. -Näiden äärimmäisten ryhmien suhtautuminen on ymmärrettävää. Se kuuluu ikään kuin meidän biologiseen elämään. Täytyy olla niitäkin jotka eivät hyväksy, että sovitaan jostakin, hän pohti.

"Enemmän kuin maratoni"

Neuvottelujen puheenjohtajan George Mitchellin rauhanneuvottelukomission kolme jäsentä toivottivat sovun jälkeen toisilleen näkemiin "tippa silmässä", Holkeri kertoi. Hän uskoi, että heille ei enää tule tarvetta palata neuvottelupöytään. -Me olemme sanoneet näkemiin toisillemme ja tapaamme ystävinä, toivottavasti monta kertaa. Luulen, että me tapaamme seuraavan kerran muisteloitten merkeissä.

Holkeri oli pitkän komennuksen jälkeen väsynyt ja onnellinen. Hän sanoi olevansa kiitollinen siitä, että on saanut olla mukana rauhanneuvotteluissa, ja kertoi myös panneensa vaiheita muistiin mahdollista myöhempää käyttöä varten. -Olen juossut yli kymmenen maratonia elämässäni, ja tiedän miltä se tuntuu. Tämä on enemmän kuin maratoni, Holkeri sanoi.

Ajatusta jostakin uudesta kansainvälisestä välitystehtävästä Holkeri ei halunnut edes harkita. -En minä tämmöisistä asioista osaa sanoa mitään. Olen nyt tulossa kotiin kahden ja puolen vuoden komennuksen jälkeen, ei ole nyt näköpiirissä sellaista ongelmaa, johon minulla olisi mitään sanottavaa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.