Mainos

Holkeri: Kosovon etnistä yhteenottoa vakavana takaiskuna

Levottomuuksien takana olivat ääriainekset, joilla ei ole laajaa kannatusta, Holkeri uskoo.

Kosovon YK-hallinnon Unmikin johtaja Harri Holkeri arvioi Kosovossa maaliskuussa puhjenneiden etnisten mellakoiden olleen valtava takaisku maakunnan rauhoittamiseen ja normalisointiin tähdänneessä vuosien mittaisessa työssä.

Holkerin mukaan väkivallan takana olivat äärimmäisyysainekset, jotka eivät edusta Kosovon asukkaita. YK:n väliaikaishallinto aikoo saada syylliset oikeuden eteen. Kymmenittäin epäiltyjä on jo pidätetty.

Holkeri selosti Kosovon tilannetta tänään Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa Strasbourgissa. Hän painotti, että väkivalta on vaarantanut yhteisen tavoitteen rakentaa eri etnisten ryhmien rinnakkaiseloon perustuva yhteiskunta.

Avainkysymyksinä Holkeri piti paikallisen itsehallinnon uudistamista ja 23. lokakuuta pidettäviä parlamenttivaaleja. Ennen sitä poliittisten puolueiden on pidättäydyttävä etnistä vihaa ruokkivasta politiikasta.
EN-parlamentaarikkojen käymässä keskustelussa Holkerille annettiin tukea Kosovon tilanteen rauhoittamisessa ja yhteiskunnan järjestyksen rakentamisessa.

Pari Serbian ja Montenegron valtuuskunnan jäsentä jakoi myös suorasukaista kritiikkiä. Näiden näkemyksen mukaan Holkeri ei ole tehnyt riittävästi serbien kotien ja kirkkojen polttajien rankaisemiseksi.

Maaliskuun väkivaltaisuuksissa kuoli 19 ihmistä ja loukkaantui satoja. 730 etupäässä serbien omistamaa taloa poltettiin. Hävityksen kohteeksi joutui myös kymmeniä ortodoksisia kirkkoja, luostareita, kouluja, postitoimistoja ja sairaaloita. Arviolta 4 000 serbiä joutui pakenemaan kodeistaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.