Mainos

Holkeri korostaa avoimuuden merkitystä Kosovon kriisin ratkaisussa

YK:n Kosovon väliaikaishallinnon johtaja Harri Holkeri teki tänään Pristinassa selväksi, että hän ei anna muiden kuin itsensä tulkita tekemisiään ja sanomisiaan.

- Aion olla avoin kaikessa. Kosovossa on paljon pimeitä voimia, eikä niitä nujerreta taikasauvalla vaan avoimuudella, hän korosti.

Holkeri tuomitsi jyrkästi eilisen verilöylyn, jossa kuoli kaksi serbinuorta ja useita haavoittui. -Tällaiset teot ovat äärettömän masentavia, eritoten jos ne olivat tervetulotoivotus minulle, Holkeri pohti Holkeri antoi kosovolaisille lupauksen, että hän tekee kaikkensa saattaakseen tekijät oikeuden eteen.

Valtioneuvos Harri Holkeri on luonnehtinut tehtäväänsä Kosovossa melkein mahdottomaksi. -Olen saanut kodin perintönä sellaiset elämän arvot, että kun näen toisten hädän, tunnen velvollisuudekseni auttaa. Jos kukaan ei tee mitään, niin maailmasta tulee loputon kurjuuden pesä, Holkeri arvioi syitä, miksi hän otti lähes mahdottomana pidetyn tehtävän vastaan.

-Toisaalta, jos tehtävä olisi ollut helppo, minua tuskin olisi tänne pyydettykään. Toivoisin kuitenkin olevani viimeinen YK:n hallitsija Kosovossa.

Holkeri aikoo siirtyä Pristinaan mahdollisimman pian, viimeistään kahden viikon kuluttua. Hän luonnehti uutta kotikaupunkiaan kauniimmaksi kuin oli odottanut ja epäili, että tiedotusvälineiden antama kuva on ollut liian ongelmakeskeinen.

Holkeri korosti, että kansainvälinen yhteisö on sitoutunut Kosovoon, vaikka maailmaan on taas syntynyt monia uusia kipupisteitä.

Holkerin mielestä kansainvälinen rahoitusjärjestelmä on vanhanaikainen, sillä se estää esimerkiksi Maailmanpankin lainoituksen Kosovossa sillä perusteella, ettei se ole valtio. -Ei voi olla oikein, että ihmisiä ei auteta muotoseikkojen vuoksi. Säännökset ovat vanhentuneita ja niitä olisi uudistettava, Holkeri ehdotti.

Taloudellisten ja sitä kautta sosiaalisten olojen kohentaminen on yksi Holkerin päätavoitteista. -Köyhyys ja eriarvoisuus lisäävät kurjuutta. Ne pitävät yllä rikollisia rakenteita ja mahdollistavat sorron, Holkeri sanoi.

Holkeri tapasi torstaina kaikki Kosovon tärkeimmät poliittiset johtajat. Hän luonnehti keskusteluja hyvin rakentaviksi ja sanoi saaneensa runsaasti onnen ja menestyksen toivotuksia. -Tiedän kyllä hyvin, että Kosovossa on voimia, jotka eivät vielä tulleet esille tällä vierailulla. Tarkoitan nyt esimerkiksi järjestäytynyttä rikollisuutta ja sen yhteyksiä politiikkaan ja talouteen.

Huomenna Holkeri tapaa vielä Belgradissa Serbia-Montenegron poliittista johtoa. Holkeri vakuutti Pristinassa, että hänen viestinsä Belgradissa on täsmälleen sama kuin Kosovossa. -Aion olla täydellisen avoin kaikille osapuolille, Holkeri toisti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.