Mainos

Holkeri käynnisti selvityksen Kosovon YK-hallinnon toimista

Riippumaton asiantuntijaryhmä selvittää, miten Kosovon YK-hallinto toimi maaliskuisissa yhteenotoissa. Selvityksen käynnisti YK-hallinnon Unmikin johtaja Harri Holkeri.

Riippumattomat kansainväliset asiantuntijat selvittävät, miten Kosovon YK-hallinto toimi maaliskuun puolivälissä, kun väkivaltaisuudet leimahtivat albaanien ja serbien välillä. Aloitteen takana on YK-hallinnon Unmikin johtaja Harri Holkeri.

- Olen omalta osaltani käynnistänyt ulkopuolisen selvitystyön, miten Unmik tässä poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa toimi ja mitä siitä mahdollisesti olisi opittavaa, Holkeri kertoi keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

- Ei ole mitään syytä olettaa, että mitään dramaattista tulisi esille. Tietysti otamme heti opiksi, jos on jotakin opiksi otettavaa.

Hänen mukaansa selvitystyö "ei kestä kauan". Holkeri myönsi olevansa tietoinen myös häneen kohdistuneesta arvostelusta mutta vakuutti pysyvänsä Kosovossa:

- Niin kauan kuin pääsihteeri Kofi Annan toivoo minun siellä olevan niin pyrin tätä toivomusta noudattamaan. Rauhanturvaajat ja muut turvallisuusjoukot suojelevat Kosovon serbikohteita ympäri vuorokauden. Jännitteet näkyvät kaikkialla ja kulminoituvat myös väkivaltaisuuksien tutkintaan.

Holkerin mukaan äskettäin on pidätetty "muutamia hyvinkin merkittäviä henkilöitä" ja lähipäivinä päätetään syytteiden nostamisesta.

- Nämäkin kysymykset ovat omiaan lisäämään jännitettä ja ainakin jonkinlaisten mielenosoitusten vaaraa, hän arvioi.

Syyllisiä etsitään 17. maaliskuuta puhjenneisiin yhteenottoihin. Systemaattisesti lietsotuissa levottomuuksissa kuoli yhdeksäntoista ihmistä ja loukkaantui melkein tuhat. Lisäksi arviolta 3 600 serbiä joutui pakenemaan kodeistaan ja kymmeniä ortodoksikirkkoja sytytettiin tuleen. Serbien kotiinpaluuta ole voitu vielä järjestää, koska poltetut talot pitää saada ensin asumiskuntoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.