Mainos

Holbrooke varoittaa Kosovon kriisin osapuolia

Yhdysvaltain Balkanin-lähettiläs Richard Holbrooke saapui tänään Jugoslaviaan yrittääkseen pelastaa Kosovon hauraan aselevon, jonka hän onnistui saamaan voimaan kaksi kuukautta sitten. Aselepo järkkyi pahasti eilen, kun Jugoslavian rajajoukot surmasivat 31 Kosovon albaania Jugoslavian ja Albanian välisellä rajalla ja kuusi nuorta serbiä ammuttiin erillisessä välikohtauksessa Pecin kaupungissa.

Ulkoministeriön edustaja James Foley sanoi ulkoministeri Madeleine Albrightin päättäneen lähettää Holbrooken Belgradiin neuvottelemaan Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin kanssa nyt, kun Holbrooke on muutenkin Euroopassa. Tarkoituksena on muistuttaa presidenttiä, että hänen on pidettävä lupauksensa noudattaa aselepoa, Foley sanoi.

Saavuttuaan aluksi Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan Holbrooke varoitti kiistan osapuolia "leikkimästä dynamiitilla". Viimeaikainen väkivalta ei kuitenkaan keskeytä rauhanponnisteluja, hän vakuutti. -Olemme päättäneet jatkaa ponnistelujamme ja pyydämme ihmisiä ymmärtämään, että he leikkivät dynamiitilla, jos he jatkuvasti vaikeuttavat tilannetta, Holbrooke sanoi.

Surmatut UCK:n sissejä

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat kertoivat, että eilen ammutut 31 albaania kuuluivat 140 sissin joukkoon, joka oli salakuljettamassa aseita Albaniasta Kosovoon. Sisseillä oli yllään Kosovon vapautusarmeijan UCK:n univormut. Kun ryhmä tuli rajan yli jugoslavialaiselle rajavartioasemalle, yksi sisseistä ammuttiin heti. Muut kääntyivät takaisin, mutta Jugoslavian rajajoukot avasivat tulen heitä vastaan. Seitsemän sissiä otettiin vangiksi, heidän joukossaan yksi nainen, tarkkailijat kertoivat.

Tänään tapahtumapaikalla oli jälleen rauhallista, mutta Jugoslavia vahvisti alueella olevia joukkojaan mahdollisten kostotoimien pelossa. Myös Etyjin tarkkailijat tehostivat valvontaansa.

Kuuden serbin surma Pecin kaupungissa, Länsi-Kosovossa, synnytti tyytymättömyyttä Etyjin tarkkailijoita kohtaan. Paikalliset asukkaat valittivat, että tuomitsemalla molemmat välikohtaukset, kansainvälinen yhteisö rinnastaa "terroristien" (31 albaanisissin) surmaamisen aseistautumattomien nuorten surmaan.

Pecissä paikalla ollut amerikkalainen virkamies kertoi tilanteen olleen jännittynyt. Lapset heittelivät tarkkailijoita kivillä ja aikuiset vaativat näitä lähtemään kaupungista, minkä he lopulta tekivätkin.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.