Mainos

HOK:n tulos parani pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudulla toimiva S-ryhmän suurin alueosuuskauppa HOK paransi viime vuonna jälleen tulostaan.

Tulos ennen satunnaiseriä parani 27,7 miljoonaan euroon, kun sitä vuotta aiemmin kertyi kolme miljoonaa vähemmän. HOK:n myynti kasvoi tänään julkistettujen ennakkotietojen mukaan nelisen prosenttia 745 miljoonaan euroon.

HOK:n osuus päivittäistavarakaupan markkinoista pysyi yhtiön oman arvion mukaan kutakuinkin ennallaan eli noin 24,1 prosentissa. Kohuttu saksalaiskilpailija Lidl tuli HOK:n alueelle kahdella myymälällä, mutta se ei toimitusjohtaja Arto Hiltusen mukaan vaikuttanut sen kummemmin kuin jos tilalla olisi ollut vastaavan kokoinen kotimainen kilpailija.

HOK uskoo pitäneensä pintansa myös alueensa ravintolamarkkinoilla, joista sen osuus oli toissa vuonna 9,2 prosenttia.

Investointien suhteen HOK:lla oli viime vuonna välivuosi, sillä niitä tehtiin vain 18,2 miljoonalla eurolla. Uusia toimipaikkoja avattiin vain muutama eli neljä Alepaa, Helsingin Arabian S-market sekä pari ravintolaa. Nyt uusia isoja hankkeita on vireillä enemmän ja investoinnit nousevat tänä vuonna ainakin 40 miljoonaan euroon.

Päänavaus Espoossa

Hiltunen iloitsee etenkin Espoon Olariin ensi vuonna valmistuvasta Prismasta, jonka rakennustyöt on pitkän valituskierroksen jälkeen saatu alkuun. Tähän asti Espoo on ollut HOK:lle "valkea läiskä", sillä aiemmat yritykset isompien yksiköiden perustamiseen ovat tyssänneet kaavaongelmiin ja valituksiin. Kilpailijoista on jääty jälkeen, mistä kertoo se, että HOK:n markkinaosuus Espoossa on vain 13 prosenttia.

Tänä vuonna avataan kolme uutta S-markettia Myyrmäessä, Nurmijärvellä ja Helsingin Bulevardilla ja kahden rakentaminen alkaa Hakaniemen Ympyrätalossa ja Korsossa. Isot investoinnit eivät lopu siihen, sillä HOK suunnittelee uusia Prismoja lähivuosina vielä Viikkiin sekä Ikean naapuriin Espoon Lommilaan. Lisäksi Keravan ja Tikkurilan Prismoja aiotaan laajentaa. Leppävaarassa HOK:lla on tonttivaraus S-marketille entisen Maxin tilalle avatun uuden kauppakeskus Sellon tuntumassa.

Tänä vuonna aloittavat Myyrmäen, Nurmijärven ja Bulevardin S-marketit tavoittelevat yhteensä noin 35 miljoonan euron myyntiä. Kisa asiakkaista on kuitenkin kova, sillä muuttoliike HOK:n toiminta-alueelle hidastui viime vuonna selvästi. Hiltusen mukaan se jäi 0,8 prosenttiin eli asukasmäärän kasvu jäi vajaaseen 9000 henkeen, mikä on melkein puolet vähemmän kuin parhaina vuosina.

HOK:n osuus koko S-ryhmän vähittäismyynnistä oli viime vuonna noin 11 prosenttia. Muun S-ryhmän tavoin myös HOK on tuntuvasti lisännyt asiakasomistajien määrää, joka nousi vuoden lopussa jo noin 236 000:een.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.