Hoitotyössä usein yli 10 tunnin vuoroja ja lyhyitä vuorovälejä – "Tilanne ei ole hallinnassa"

Suomessa on sairaanhoitopiirejä, joiden työntekijöistä yli kolmannes tekee paljon sellaisia työvuoroja, joissa vuorojen väli on usein korkeintaan 11 tuntia. Tämä kuvaa hyvin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan työn kuormittavuutta.

Professori toivoo tilanteeseen muutosta, sillä lyhyillä vuoroväleillä on yhteys unettomuuteen ja tapaturmariskeihin. 

Joissakin sairaanhoitopiireissä selvästi yli puolet tekee usein yli kymmenen tunnin työvuoroja. Toisaalta vastaava luku on osalla organisaatioista vain kymmenen prosentin tasolla. 

– Kansainvälisten tutkimusten mukaan pitkät yövuorot lisäävät tapaturmariskiä. Suomessa on kuitenkin syytä selvittää, onko näin, kertoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä.

Näyttöä pysyvistä terveyshaitoista

Lisäksi löytyy sairaanhoitopiirejä, joissa yli kolmannes tekee paljon työvuoroja, joiden vuoroväli on usein 11 tuntia tai sitäkin lyhyempiä. Vastaavasti toisessa sairaanhoitopiirissä runsaasti lyhyitä vuorovälejä on vain noin joka kymmenennellä työntekijällä. 

– Lyhyjen vuorovälien osalta tilanne ei ole tällä hetkellä hallinnassa. On syytä olettaa, että jos palautuminen ei työssä onnistu, tilanne voi heijastua pysyvinä terveyshaittoina, jatkaa Härmä.

Mistä sairaanhoitopiirien kirjavat käytännöt kertovat?

– Se kertoo siitä, että työaikojen kuormittavuuteen suhtaudutaan eri sairaanhoitopiireissä vielä eri tavalla. Suunnittelijatasolla ei ole välttämättä riittävästi tietoa työaikojen kuormittavuutta lisäävistä työaikojen piirteistä. Ei ole ehkä myöskään riittävästi keinoja ja menetelmiä puuttua tähän yhtenäisesti. Työvuorosuunnittelu on yleensä yksittäisten esimiesten tehtävä. Jos osana työhyvinvoinnin johtamista ei ole päätetty, millä tavalla organisaatiossa työvuoroja suunnitellaan, lopputuloksena on suuri vaihtelu, sanoo Härmä. 

Tilannetta kartoitettiin myös kaupungeissa. Eräässä suurehkossa kaupungissa 30 prosenttilla sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnasta on paljon työvuoroja, joiden vuoroväli on alle 11 tuntia.  

Mikä on pääsyy lyhyisiin vuoroväleihin?

– Yleisin syy on ilta-aamuvuoroyhdistelmä eli iltavuoron jälkeen tullaan heti aamuun. Toinen syy on se, että tehdään ensin aamuvuoro ja tullaan vielä samana päivänä uudestaan yövuoroon.  

Lyhyillä vuoroväleillä yhteys unettomuuteen

Professorin mukaan väsymys vaikuttaa hoitotyöhön. 

– Erityisesti lyhyillä vuoroväleillä on yhteys vireyteen ja unettomuuteen sekä palautumiseen. Väsymyksellä on hoitotyössä yhteys työn laatuun. Unettomuus taas lisää tapaturmariskiä. Väsynyt ihminen ei välttämättä jaksa olla herkkä asiakkaille. Väsymys on tyypillistä varsinkin ensimmäisenä vapaapäivänä.

Mitä tutkimuksesta pitäisi oppia?

– Organisaation pitäisi arvioida työaikojen kuormittavuutta. Todetut ylikuormitustilanteet voidaan korjata vuorosuunnittelun kautta, professori ehdottaa.

Askeleita on jo otettu. Työterveyslaitos arvioi tutkimus- ja palveluyhteistyönä työaikojen kuormittavuutta eri organisaatioissa. Pisimmällä ollaan kunta-alalla, jossa on avattu tutkimukseen osallistuville oma työaikojen arviointiportaali. 

Kyseinen julkaisu on Suomessa ensimmäinen vuorotyöläisille kohdistettu sairaanhoitopiireittäin ja kaupungeittain tehty työaikatutkimus. 

Lue myös:

    Uusimmat