Hoitotyön raportointi uudistuu sairaaloissa

Sairaanhoitajien työhön on tulossa isoja muutoksia sähköisen raportoinnin yleistyessä. Esimerkiksi hoitajien perinteinen osastoraportti työvuorojen vaihtuessa on jäämässä historiaan.

Raporttikokouksista luopuminen tuo keskussairaalan kokoisessa yksikössä jo kymmenien hoitajien vuosityöpanoksen säästöt. Uutta hoitotyön mallia testataan Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.

Kansalliseen terveysprojektiin liittyen Pohjois-Karjalan keskussairaalassa luodaan uutta hoitotyön mallia, jossa hoitajat raportoivat potilaan tiedot tietokoneelle sängyn vierellä.

Perinteistä raporttia ei enää tarvita tiedon siirtämiseen, potilaan tilanne näkyy tietokoneen ruudulta.

- Jos jokainen hoitaja säästäisi 15 minuuttia vuorossaan raportointiaikaa, niin meidän 780 hoitajan sairaalassamme se merkitsisi 20-30 hoitajatyövuotta kustannussäästöjä välittömään hoitotyöhön ilman lisäkustannuksia, projektipäällikkö Helena Ikonen Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiristä kertoo.

Luvut ovat todella suuria ja merkitsevät koko maassa miljoonien erojen työpanoksen siirtymistä ainakin potilaan kannalta tärkeämpiin asioihin.

Raportointikieli vaatii työstöä

Raportoinnin sähköistäminen ei onnistu kuitenkaan sormia napsauttamalla. Uutta hoitomallia rakennettaessa on perinteiselle kuvailevalle potilaskertomukselle luotava lyhyt ytimekäs esitysmuoto, siis uusi yhteinen kirjaamiskieli vaivoille ja oireille.

- No kyllä se tätä tarkoittaa, mutta meillä psykiatriassahan se ei ole niin yksinkertaista kuin esimerkiksi somaattisella puolella. Lämmönmittaaminen tai verenpaineen mittaaminen ne ovat hyvin selkeitä asioita, mutta meillä esimerkiksi hoitotoimenpiteiden löytäminen psykiatriselle ahdistukselle tai turvattomuuden tunteelle, niin ne on vaikeampia asioita. Ne vaativat paljon yhteistä keskustelua ja sopimista, apulaisosastonhoitaja Kirsti Sainola-Rodriguez kertoo.

Hoitajille raportti on ollut myös yhdessäolon hetki kolme kertaa vuorokaudessa. Tulevaisuudessa hetki on etsittävä muualta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.03.2004)

Lue myös:

    Uusimmat