Hoitotakuu takkuilee henkilöstöpulan takia

Lähes joka kolmas suomalainen odottaa lääkärin vastaanotolle pääsyä yli kaksi viikkoa.

Henkilöstöpula vaikeuttaa hoitotakuun toteuttamista terveyskeskuksissa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön sekä Stakesin selvitys.

Selvityksestä ilmenee, että välitön yhteydensaanti terveyskeskuksiin näytti parantuvan selvästi hoitotakuun ensimmäisen vuoden aikana, mutta kuluvan vuoden maaliskuussa tilanne on muuttunut huonompaan suuntaan.

Selvityksen mukaan vajaalla neljäsosalla suomalaisista on ongelmia saada yhteys terveyskeskukseen välittömästi. Puhelimet ruuhkautuvat välillä aamuisin, ja erityisesti maanantaiaamut ovat kiireisiä.

Ruuhkautumisen syyksi ilmoitetaan usein henkilöstöpula sekä puhelintekniset ongelmat. Kun lääkäreitä on vähän, hoitajat ovat yhä enemmän kiinni hoitotyössä eivätkä ehdi vastaamaan pirisevään puhelimeen.

Selvityksestä ilmenee, että odotusajat lääkärin vastaanotolle ovat kiireettömissä tapauksissa pidentyneet. Lähes joka kolmas suomalainen asuu sellaisen terveyskeskuksen alueella, jossa pääsyä lääkärin pakeille joutuu odottamaan yli kaksi viikkoa. Vuosi sitten helmikuussa vastaava luku oli vajaa viidennes.

Hoitotakuun valvontaa lisätään

Sosiaali- ja terveysministeriö on huolissaan lainvastaisesta tilanteesta, jossa potilas tarvitsisi hoitoa, mutta vastaanottoaikaa lääkärille ei voida antaa. Yli neljäsosa suomalaisista asuu sellaisen terveyskeskuksen alueella, jossa ollaan päivittäin tässä tilanteessa. Tilanne on erityisen tuttu Itä- ja Etelä-Savossa.

Jos vastaanottoaikaa lääkärille ei voida antaa, monet terveyskeskukset ohjaavat potilaat päivystykseen tai johonkin toiseen pisteeseen. Potilaita laitetaan myös jonoon, ja he saavat tietää vastaanottoajan myöhemmin.

Ministeriön mukaan hoitotakuun valvontaa tehostetaan ja terveyskeskuksia kehotetaan tiedottamaan hoitoonpääsyn odotusajoista, kuten laki edellyttää. Tällä hetkellä yli puolet terveyskeskuksista jättää tiedot kokonaan julkaisematta.

Hoitotakuuselvityksessä kysyttiin terveyskeskusten johtavilta lääkäreiltä takuun toteutumisesta perusterveydenhuollossa. Maaliskuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 200 terveyskeskusta, joiden alueet kattavat yhteensä 95 prosenttia väestöstä.

Terveydenhuollon hoitotakuu tuli voimaan kaksi vuotta sitten maaliskuussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat