Mainos

Hoitotakuu aikuispsykiatriassa kangertelee alueittain

Lääkäripula rajoittaa eräissä sairaanhoitopiireissä merkittävästi psykiatrista hoitoa.

Aikuispsykiatrian hoitotakuu kangertelee joissakin sairaanhoitopiireissä. Kuitenkin suurimmassa osassa maata psykiatriseen hoitoon pääsee hoitotakuun mukaisesti puolessa vuodessa.

Stakesin ja sosiaali- ja terveysministeriön kyselyn mukaan laittomia hoitoviiveitä on edelleen Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä. Hyksiä lukuun ottamatta näissäkin määräajan ylittäminen oli poikkeuksellista.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä pisimpään hoitoa jonottavat neuropsykiatrisiin tutkimuksiin tulevat, syömishäiriöiset sekä opioidiriippuvaiset.

Sairaanhoitopiireissä kannetaan edelleen huolta myös psykiatrisen hoidon laadusta. Kahdeksan sairaanhoitopiiriä ilmoitti lääkäripulan rajoittavan merkittävästi psykiatrista hoitoa ja sen kehittämistä.

Viiveitä myös hoidon tarpeen arvioinnissa

Myös hoidon tarpeen arvioinnissa on viiveitä aika-ajoin 12 sairaanhoitopiirissä. Vain seitsemässä sairaanhoitopiirissä hoitotakuun kolmen viikon määräajasta pystytään pitämään aina kiinni. Keskimääräisesti hoidon tarpeen arviointi pystytään tekemään kuitenkin kahdeksassa päivässä.

Kiireettömän hoidon arviointikriteerit ovat kattavasti käytössä vain kolmessa sairaanhoitopiirissä.

Hoitotakuun mukaan erikoissairaanhoidossa hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmessa viikossa lähetteen saapumisesta. Lääketieteellisesti tarpeelliseksi todettuun hoitoon on päästävä viimeistään kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on arvioitu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.