Mainos

Hoitosuositukseen tiukempi linjaus solariumin käytöstä

Melanooman päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa otetaan aiempaa tiukempi kanta solariumin käyttöön. Solariumia ei suositella alle 18-vuotiaille eikä herkkäihoisille.

Suositus vastaa nyt pohjoismaisten säteilyturvaviranomaisten kantaa, sanoo suositustyöryhmän puheenjohtaja, plastiikkakirurgian erikoislääkäri Ilkka Koskivuo Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Päivitetty suositus painottaa ennen muuta melanooman ehkäisyä eli liiallisen auringonoton ja ihon palamisen välttämistä.

Melanoomaa olisi päivitetyn suosituksen mukaan syytä hoitaa nykyistä säästeliäämmin, vaikka se vaatiikin aina leikkaushoitoa. Melanoomaepäilyn selvittäminen aloitetaan perusterveydenhuollossa epäilyttävän ihomuutoksen, esimerkiksi muuttuneen luomen, poistolla ja mikroskooppitutkimuksella.

Todetun melanooman tai sen poistoarven leikkaushoito on keskitetty niihin sairaaloihin, joissa on mahdollisuus vartijasolmuketutkimukseen. Vartijasolmuketutkimus on tärkein syövän levinneisyydestä ja ennusteesta kertova tutkimus. Se tunnistaa potilaat, joilla uusiutumisriski on suuri.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.