Mainos

Hoitopalvelujen työvoimatarve rajussa kasvussa

Työvoimatarpeen huima kasvu johtuu väestön ikääntymisestä.

Hoito- ja hoivapalveluiden työntekijöitä tarvitaan Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VattIn tutkimuksen mukaan vuonna 2040 noin 200 000 enemmän kuin tällä hetkellä. Kasvu johtuu väestön ikääntymisestä. Terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluissa on nykyisin 375 000 työntekijää.

Ilman työn tuottavuuden parantamista hoito- ja hoivapalveluiden osuus Suomen työllisistä nousee peräti neljännekseen. Joka neljäs työssä olija tekisi siten hoito- ja hoivatyötä. Aiempia arvioita suurempi työvoiman tarvearvio perustuu Tilastokeskuksen uuteen väestöennusteeseen.

Tutkija Pekka Parkkisen selvitys ennakoi kovenevaa kilpailua työvoimasta ikääntyvän väestön määrän kasvaessa nopeasti. Työllisen työvoiman määrä laskee samaan aikaan nykykehityksellä vuoteen 2040 mennessä 7 prosenttia eli 170 000 hengellä noin 2,3 miljoonaan työlliseen.

Hyssälä Vattin arviosta: Suureltahan tämä tuntuu

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) pitää Vattin arviota terveyspalvelujen pitkän aikavälin henkilöstötarpeesta suurena suhteessa työmarkkinoille tulevaan työvoimaan.

Hyssälä muistuttaa kuitenkin, että laskelmat perustuvat siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelut toimisivat nykyisellään. Palvelurakenne muuttuu kuitenkin paljonkin muun muassa kuntauudistuksen, siihen liittyvän lainsäädännön ja terveydenhuollon tietoteknologian edistämisen myötä.

Hyssälän mukaan se on kuitenkin selvää, että väestön ikääntyminen lisää työn tarvetta.

-Kylllä me tarvitaan lisää, ei Vatti siinä väärässä ole, mutta entisen mallisina palveluita ei tulla pitämään, Hyssälä sanoi eduskunnassa.

Lisäväen ohella tarvitaan ministerin mukaan myös omaishoitomallien kehittämistä ja uusien konseptien hakemista palveluasumiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.