Mainos

Hoitokotien valvonnassa suuria eroja kuntien välillä

Lääninhallituksen lisäksi myös kuntien on oltava kiinnostuneita valvomaan yksityisiä hoitolaitoksia, painottaa dementiakotien toiminnanjohtaja Huomenta Suomen haastattelussa.

Yksityisten hoitolaitosten valvonnassa on räikeitä eroja kuntien välillä.

Palvelun tuottajan näkökulmasta muutamat kunnat eivät ole lainkaan kiinnostuneita siitä, miten laadukkaasti vanhusten hoito yksityisellä puolella toteutetaan.

- Valvonta ei ole pelkästään lääninhallituksen valvontaa, vaan sen pitäisi tapahtua ihan joka tasolla. Parhaimmillaan se on yhteistyötä sekä kunnan että lääninhallituksen kanssa, sanoo Varpulan ja Vuokselan dementiakotien toiminnanjohtaja, geriatrian erikoislääkäri Matti Sandström MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Sandström myöntää lääninhallituksen vähäisten valvontaresurssien olevan suuri ongelma. Kuitenkin kunnan osoittama aito kiinnostus hoidon valvontaan on läänihallituksen tarkastuskierroksia tärkeämpää.

Muutamat kunnat ovat Sandströmin mukaan kiinnostuneita yksityisten hoitokotien asiakkaiden hyvinvoinnista, toisille taas eurojen laskeminen on tärkein kriteeri palveluiden ostamisessa.

- Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla hinnan osuus voi olla 80 prosenttia palveluntarjoajan pisteistä, jossain muualla hintaa painotetaan ainoastaan 60-70 prosentilla. Kunnat tekevät siinä myös valintoja.

Metsään mennään heti, jos hoitolaitosten asiakkaita ei kuunnella tai asioita ei pystytä sopimaan omaisten kanssa.

- Pitäisi lähteä siitä, että potilaiden ja omaisten kanssa tehdään tiivistä, avointa yhteistyötä. On jo epäonnistuttu, jos läänihallitukseen tulee paljon valituksia, hän toteaa.

Yksityisten hoitolaitosten valvonta on jo pitkään ollut Suomessa retuperällä, kertoi MTV:n uutiset eilen. Hoitolaitosten määrä kasvaa jatkuvasti, mutta hoidon laatua ei ehditä valvoa.

Keskustelun vanhusten hoidon tasosta nosti Helsingin Sanomien artikkeli espoolaisen Merikartanon palvelutalon arjesta. Jutussa palvelutalon asiakkaana ollut nainen kertoi kauhukokemuksistaan.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.