Mainos

Hoitohenkilöstön stressi lisää potilaiden infektioita

Työterveyslaitoksen ja Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) yhteistutkimuksessa on havaittu, että hoitohenkilöstön stressi ja muut vaivat voivat lisätä potilaiden infektioita.

Potilailla esiintyi enemmän sairaalainfektioita osastoilla, joiden hoitohenkilökunnalla oli työstressiä ja yhteistoiminnan ongelmia ja joissa tehtiin keskimääräistä pidempää työpäivää.

- Siinä voi olla kaksi mahdollista mekanismia: joko se, että ei kerta kaikkiaan ehditä tai jakseta näitä sairaalainfektioiden ehkäisyyn liittyviä periaatteita noudattaa. Tai sitten ihan se, että tiedonkulku ei osastoilla toteudu sillä tavalla, että tiedottaminen edistäisi infektioiden ehkäisyä, dosentti Marianna Virtanen Työterveyslaitokselta sanoo.

Tärkeimmät keinot infektioiden välttämiseen ovat alkoholihuuhteen käyttö ja hyvä sairaalahygienia.

Tämän tutkimuksen perusteella ei voida varmuudella päätellä, aiheuttavatko henkilöstön stressi, yhteistoiminnan ongelmat ja pidentyneet työpäivät infektioita, vai toisinpäin. Joka tapauksessa työyhteisön hyvinvointiin pitäisi panostaa, Virtanen korostaa.

- Monissa sairaaloissa ollaan hyvin pitkällä ehkäisytyössä. Vielä enemmän kuitenkin tarvitaan panostusta henkilöstöhyvinvointiin, koska yhtenä osatekijänä voivat olla työilmapiiri ja työolosuhteet.

Tutkimuksessa oli mukana noin 1100 potilaista, joista noin joka kymmenennellä oli sairaalainfektio.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.